zondag 25 februari 2024
Kijk | Ontdek | Luister | mee op nu.cw

Gezaghebber Edison Rijna is door de Bonairiaanse Eilandsraad twee weken op verlof gestuurd. In een ingediende motie van de Movementu di Pueblo Boneriano (MPB) en de Union Patriótiko Boneriano (UPB) stemde vijf van de negen partijen vóór het verlof. De gezaghebber kreeg onlangs kritiek nadat hij in verband werd gebracht voor het faciliteren van bouwprojecten bij koraalgebieden. Rijna zegt tegen het Antilliaans Dagblad de functie nog ‘gewoon’ te bekleden. 

De Eilandsraad heeft in een dertien uur durende zitting vergaderd over twee moties. Beiden waren gericht op integriteitsonderzoeken. Één van de moties was persoonlijk gericht op de gezaghebber, waarbij Rijna dringend werd verzocht zijn taken voor de aankomende twee weken neer te leggen. Onafhankelijke experts zullen in die twee weken onderzoek doen naar de oprechtheid van de gezaghebber. Waarnemend gezaghebber Nolly Oleana zal het onderzoek de aankomende twee weken moeten coördineren. 

Rijna kwam onlangs negatief in de media nadat onderzoeksplatform Follow the Money de betrokkenheid van Rijna in het faciliteren van koraal kustgebied aan Nederlandse ondernemers onderzocht. Hierdoor zou het koraal sneller afsterven en worden natuur- en milieuregelgeving aan de laars gelapt voor rijke ondernemers. Daarnaast zou er een angstcultuur heersen binnen de ambtenarij. Rijna ontkent deze aantijgingen. 

De tweede motie is gericht op het benoemen van een raadsonderzoek commissie voor bestuurlijke integriteit. In deze commissie heeft iedere fractie één lid die zich bezighoudt met het onderwerp: Bestuurlijke integriteit ten aanzien van de afgifte van vergunningen en het handhaven van bestaande regelgeving. Hiervoor moet nog een raadsbesluit worden voorbereid. 

Hoewel de Eilandsraad Rijna schorst zegt de gezaghebber tegen het Antilliaans Dagblad ‘gewoon nog in functie te zijn’. Daarnaast kan Rijna niet zomaar geschorst worden zonder de goedkeuring van de Kroon oftewel Koning Willem-Alexander.