vrijdag 31 maart 2023 15:01
Kijk | Ontdek | Luister | mee op nu.cw
Door: NU.cw
|
12 oktober 2022

De Arubaanse premier Evelyn Wever-Croes (MEP) en de minister van Justitie Rocco Tjon (MEP) hebben tijdens een Statenvergadering over de heropening van de grens met Venezuela gesproken. Volgens de bewindslieden is een gefaseerde opening van de grens met het Zuid-Amerikaanse land mogelijk. 

Volgens Tjon heeft de regering de verantwoordelijkheid om vanuit alle standpunten naar de heropening van de grenzen te kijken alle mogelijkheden goed te overwegen. Er moet volgens de minister rekening worden geworden met de gezondheidsaspecten van de bewoners van Aruba, maar ook naar de veiligheidsaspecten, asiel aspecten en de financiële situatie van het eiland worden gekeken. 

De beslissing om de grenzen weer te openen moet volgens de regering gefaseerd gebeuren. Het is volgens de minister van Justitie geen gemakkelijke beslissing. Er zijn door het ministerie verschillende commissies aangesteld die de situatie moeten evalueren. Daarnaast is er een justitieel veiligheidsberaad en een strategisch grensoverleg die het juridisch en justitiële gedeelte in de gaten houden en de veiligheid van de grenzen bewaken.

Tjon zegt dat er door de nieuwe commissies een uitgebreide samenwerking is tussen de justitiële keten. Zij doen hun best om illegale boten met ongedocumenteerden aan boord te onderscheppen. Volgens de minister speelt ook de Covid-19 pandemie een belangrijke rol. De eerste prioriteit van de Arubaanse regering is hulp en steun bieden aan de eigen bewoners. Daarnaast moet rekening worden gehouden met adviezen vanuit het koninkrijk. 

-- Advertentie --
magnifiercross linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram