zondag 27 november 2022 07:51
Kijk | Ontdek | Luister | mee op nu.cw
Door: Rick Hart
|
7 oktober 2022

Het nieuwe wapen voor Curaçao wordt gepresenteerd tijdens een Relato di Dia, dat meldt de overheid. Iedereen ouder dan twaalf kon vanaf juli een ontwerp insturen. De overheid heeft in totaal 205 inzendingen ontvangen waar tien ontwerpen uit werden gekozen waar het publiek op kon stemmen. De winnaar wordt vandaag bekend gemaakt.

Bij de presentatie zullen minister van Onderwijs, Cultuur en Sport Sithree van Heydoorn (MFK) en voorzitter van de commissie voor het nationale embleem Jaret Guanipa aanwezig zijn.

De persconferentie begint om 11.30 uur. De Nederlandse vertaling is te volgen via dit liveblog.

We vertalen van minuut tot minuut, dus ververs je browser regelmatig voor de laatste updates. Het laatste nieuws vind je bovenaan. Door de snelheid van vertalen, kunnen er (spel-) fouten in de tekst voorkomen. Onze excuses daarvoor.

 • [11:58] Tot zover het Verslag van de Dag. Hartelijk dank voor je aandacht en we sluiten het Liveblog hiermee af. Graag tot een volgende keer.
 • [11:58] Van Heydoorn sluit de Relato di Dia af en hoopt dat er veel mensen naar het Brionplein zullen komen. Het evenement begint om 18.00 uur.
 • [11:56] Langzamerhand zal het nieuwe wapen overal worden geintroduceerd en zal het oude wapen verdwijnen.
 • [11:55] Als de winnaar bekend is, dan zal er nog een traject ingegaan worden om de wet aan te passen.
 • [11:54] Guanipa zegt dat iedereen erg benieuwd zal zijn naar de winnaar. Vooral de laatste tien. Pas maandag zal het winnende ontwerp bekend worden gemaakt. De winnaar zal op het podium geroepen worden om te worden voorgesteld aan de bevolking.
 • [11:52] Bij de selectie van de top 10 werd gelet op 5 punten: het ontwerp moet simpel zijn, van kleur voorzien, karakteristieke lokale elementen bevatten, het ontwerp moet orgineel en uniek zijn en er moet een patriotische interpretatie aan gegeven zijn. Op basis van deze punten is de top 10 samengesteld. de bevolking heeft hieruit gekozen tijdens 10 dagen. Er zijn meer dan 6.000 stemmen binnengekomen.
 • [11:49] Guanipa gaat in op de regels. Hij legt uit dat alles op basis van anonimiteit is verlopen.
 • [11:48] Er zijn aan het begin van het traject meer dan 205 ontwerpen ingediend.
 • [11:46] Er is een commissie die de keuze maakt voor het nieuwe wapen. Deze commissie bestaat uit vijf mensen. Verder zit er een antropoloog in de commissie.
 • [11:45] Op 20 december 2020 heeft de toenmalige regering besloten dat er een nieuw wapen moest komen. Toen is besloten dat iedereen een ontwerp kan indienen, zowel professionele ontwerpers als burgers. Sins 20 februari dit jaar loopt het traject.
 • [11:44] Jaret Guanipa legt uit waarom het nodig is om het huidige wapen aan te passen. Iedereen die wat van de geschiedenis weet, weet ook dat de WIC in 1674 failliet is gegaan. Toen Curacao een Eilandgebied wer, was er al veel discussie over het huidige wapen. Nu past het wapen niet meer. We zijn nu een land in het Koninkrijk. Nu gaat het erom hoe de wereld ons ziet. Daar speelt het volkslied en het wapen een grote rol in.
 • [11:41] De bevolking wordt uitgenodigd om maandag aanwezig te zijn bij de onthulling van het nieuwe wapen.
 • [11:40] Van Heydoorn legt het traject uit. Hij zegt dat een schip van de West Indische Compagnie op het huidige wapen staat. Sinds 10-10-10 is de staatkundige verhouding anders en moet er dus een ander wapen komen.
 • [11:38] Tijdens deze Relato di Dia zal Van Heydoorn uitleg geven over het traject om te komen tot een nieuw wapen en wat de volgende stappen zijn.
 • [11:37] Cithree van Heydoorn opent de persconferentie en zegt dat vanaf komende maandag het nieuwe wapen bekend zal worden gemaakt. Er zal een postuum concert van de bekende zanger Ced Ride worden gehouden.
 • [11:35] Goedemorgen. Ik ben Rick Hart en houd je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in dit Liveblog.
 • We zijn in afwachting van de Relato di Dia.
-- Advertentie --
magnifiercross linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram