vrijdag 9 december 2022 01:26
Kijk | Ontdek | Luister | mee op nu.cw
Door: NU.cw
|
1 oktober 2022

De Nederlandse regering zet een volgende stap om de democratie op Sint Eustatius terug te laten keren. Maandag 3 oktober zal de volgende fase in de Wet herstel voorzieningen ingaan. 

Met deze fase krijgt de eilandraad de bevoegdheid om leden van de Eilandsraad zelf te benoemen en te ontslaan. Dit werd in 2018 door het Nederlandse bestuur overgenomen, nadat een rapport van het Comité van Wijzen de zittende regering van Sint Eustatius beschuldigde van Wetteloosheid, discriminatie, financieel wanbeheer en intimidatie.  

Nu het eiland de nieuwe fase ingaat krijgt het per 4 oktober twee commissarissen die zullen worden benoemd door de Progressieve Arbeiderspartij (PLP). Het gaat volgens de PLP om Glenville Schmidt en Derrick Simmons. De overgang tussen twee fases wordt altijd gemarkeerd door een aankondiging van een koninklijk besluit, ondertekend door Koning Willem-Alexander. Hij zal dan ook bepalen wanneer de fase in zal gaan. De koning heeft het besluit donderdag getekend en zal maandag 3 oktober intreden. 

-- Advertentie --
magnifiercross linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram