zondag 27 november 2022 10:36
Kijk | Ontdek | Luister | mee op nu.cw
Door: NU.cw
|
30 september 2022

Henny ‘Barba’ Barbolina is de eerste boer die is geselecteerd voor de 'Hidden Green Movement' De scheikundige ingenieur heeft lang in de olie-industrie gewerkt voordat hij in aanraking kwam met groente en fruit. In 2011 bouwde hij achter zijn huis de eerste kleine aquaponics- installatie. Als ingenieur bouwde hij Nos Kunuku op.

Op het terrein van de Ronde Klip kan Barbolina zijn honger stillen door aan de slag te gaan met vernieuwing en duurzame ontwikkelingen. Het idee achter Nos Kunuku is dat alles lokaal wordt gevangen en geoogst. “Wij importeren nu nog negentig procent van ons eten. Dit komt aan per vliegtuig of boot. Als de brandstofprijzen verder stijgen worden de producten op het eiland ook veel duurder." Volgens Barbolina is het nu de tijd om meer zelf te gaan produceren. Dit kan volgens de boer met nieuwe moderne technieken als Aquaponics en Hydroponics en vanuit de filosofie van de permacultuur, waarbij het ecosysteem zichzelf in stand houdt. Dat is volgens de eerst geselecteerde boer dé oplossing voor Curaçao.

Barbolina wil geen concurrent zijn van andere boeren op het eiland, maar zoveel mogelijk diversiteit brengen van lokale producten. De boer heeft er naar eigen zeggen meer dan tien jaar over gedaan om uit te zoeken wat het beste werkt op het eiland. Dit deed hij in zijn kleine kas achter op het erf. Hier teelde hij microgreens; groente die geoogst wordt als ze nog klein zijn.

Nu is het tijd voor een volgende stap. Nos Kununku levert aan restaurant en supermarkten en die eisen garantie. “Een keer niet leveren is het einde van de relatie”, aldus de boer. Daarom kiest Barbolina om de productie langzaam op te schroeven.

Pictures by © Berber van Beek www.studiorootz.com
-- Advertentie --
magnifiercross linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram