vrijdag 9 december 2022 01:33
Kijk | Ontdek | Luister | mee op nu.cw
Door: NU.cw
|
28 september 2022

Het Nederlandse kabinet heeft 33,6 miljoen euro vrijgemaakt om Bonaire, Sint Eustatius en Saba sneller te laten verduurzamen in elektriciteit. Met dat geld willen de drie eilanden binnen drie jaar gemiddelt tachtig procent duurzame elektriciteit opwekken met wind- en zonne-energie. 

Deze versnelde overstap naar duurzame elektriciteit zal zorgen voor lagere prijzen voor de consument, minder afhankelijkheid van olie en minder stikstofuitstoot. Vooral minder stikstof is van groot belang, blijkt uit een nieuw rapport van Greenpeace. Hierin staat dat de uitstoot van de stikstof van Bonaire wordt onderschat, met klimaatveranderingen van dien. Greenpeace zegt dat Nederland en de rest van Europa te weinig informatie hebben over de CO2 uitstoot van Bonaire. 

In maart presenteerde de Nederlandse minister van Klimaat Rob Jetten (D66) plannen om zonneweides en windparken te bouwen op Bonaire. Inmiddels zijn elektriciteitsproducent Contour Global en brandstofleverancier Bonaire Brandstof Terminals (BBT) samen aan het investeren in een zonneweide en een windpark op het eiland. Deze investering wordt in 2024/2025 afgerond. De doelstelling is om tachtig procent van de elektriciteit duurzaam op te wekken. 

Op Saba zijn al twee zonneweides gebouwd. Het eiland onderzoekt nu of er een mogelijkheid is om dit te combineren met een extra zonneweide en windpark. Saba wil binnen twee jaar 100 procent duurzame energie opwekken en gebruikt nu alleen fossiele generatoren wanneer er onvoldoende zon of wind is.

Het bedrijf Statia Utility Company breidt op Sint Eustatius zowel de zonneweide als batterijopslag uit. Daarmee wil het eiland in 2024 zestig procent duurzame elektriciteit opwekken. 

-- Advertentie --
magnifiercross linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram