zaterdag 24 september 2022 07:35
Kijk | Ontdek | Luister | mee op nu.cw
Door: NU.cw
|
20 september 2022

Premier Gilmar ‘Pik’ Pisas (MFK) reist samen met premier Evelyn Wever-Croes en premier Silveria Jacobs af naar New York voor de 77e Algemene Ledenvergadering van de Verenigde Naties (VN). De Koninkrijksdelegatie bestaat onder meer uit minister-president Mark Rutte (VVD), minister Wopke Hoekstra (CDA) van Buitenlandse Zaken en koningin Máxima.

Rutte komt vrijdag aan in New York en zal een toespraak houden tijdens de bijeenkomst. Daarnaast heeft hij een ontmoeting met de secretaris-generaal van de VN Antonio Guterres en overleggen met verschillende regeringsleiders.

Hoekstra zal tijdens zijn verblijf samen met de ministers van Duitsland, Denemarken en Oekraïne aandacht vragen voor de stappen die moeten worden gezet op het gebied van accountability voor Oekraïne. Ook zal hij spreken over het belang van persvrijheid en vraagt hij samen met Argentinië aandacht voor de gelijke rechten van LHBTIQ+ personen als voorzitters van de LGBTI Core Group.

De premiers van Curaçao, Aruba en Sint Maarten nemen deel aan diverse side-events die tijdens de week worden georganiseerd, onder meer gericht op onderwijs en vrouwelijk leiderschap. Ook hebben zij ontmoetingen met regionale collega’s en VN-instanties.

Máxima vertrekt dinsdag na de troonrede naar New York en zal zich bij de delegatie voegen. Tijdens haar verblijf zal de koningin het jaarverslag van haar VN-werkzaamheden aanbieden aan Guterres. Daarnaast is zij een van de hoofdsprekers tijdens de bijeenkomst.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

magnifiercross linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram