zaterdag 24 september 2022 11:51
Kijk | Ontdek | Luister | mee op nu.cw
Door: NU.cw
|
8 september 2022

In de rechtszaak van Animals Right tegen Curaçao Sea Aquarium rondom de vijf dolfijnen die in juni zijn overgebracht naar de Fakieh Aquarium in Saudi-Arabië, zal woensdag 19 oktober de uitspraak worden gedaan. Advocaat Bertie Braam liet tijdens het kort geding van woensdag weten dat Animal Rights graag een samenwerking ziet met Seaquarium.

Animal Rights is begin juni een bodemzaak begonnen tegen Seaquarium, het ministerie van Gezondheid, Milieu en Natuur (GMN) en Tursiops, de eigenaar van de dolfijnen. Volgens de dierenorganisatie had de vergunning voor het transport van de vijf dolfijnen nooit afgegeven mogen worden. Afgelopen week werd bekend dat dolfijn Mosa is overleden in het Fakieh Aquarium. Op camerabeelden is te zien hoe de dolfijn met hoge snelheid tegen een muur zwemt. Mosa liep daarbij hevige verwondingen op en overleed door een aanzienlijke hoeveelheid bloed in haar longen.

Volgens Braam heeft dierenwelzijn hoge prioriteit voor Animal Right en lijkt daarom een samenwerking tussen de twee partijen de beste oplossing. Daarnaast is het volgens de advocaat ook een goed moment de wetgeving rondom het dierenwelzijn op Curaçao goed onder de loep te nemen. Braam benadrukt tegenover NU.cw dat het welzijn van dolfijnen er op het eiland anders aan toe gaat dan in Nederland. “Er is hier geen organisatie die zich bezighoudt met het welzijn van de dieren, daar hebben we Animal Rights vanuit Nederland voor nodig.”

De advocaat ziet twee mogelijke uitspraken. “De rechter kan zeggen dat het verdrag is getoetst en dat wat er is gebeurd rondom de zaak conform het verdrag is en dan is het einde verhaal”, aldus Braam. Maar volgens Braam kan de rechter de vergunning ook vernietigen. Indien de vergunning vernietigt wordt, moet er worden gezocht naar een andere oplossing. Animal Right hoopt dat er dan gekeken wordt naar de mogelijkheden om de dieren naar een andere faciliteit te verplaatsen.

magnifiercross linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram