zaterdag 24 september 2022 10:19
Kijk | Ontdek | Luister | mee op nu.cw
Door: NU.cw
|
1 september 2022

Na vier jaar komt er voor Erwin Arkenbout een einde aan de periode als Vertegenwoordiger van Nederland. Arkenbout neemt met gemengde gevoelens afscheid van de eilanden, stelt hij tegenover NU.cw.

De vertegenwoordiger bracht onlangs een bezoek aan Aruba en Sint Maarten en nam daar afscheid van de premiers, Statenvoorzitters, gouverneurs en andere personen waar hij de afgelopen vier jaar nauw mee heeft samengewerkt. Hij werd vergezeld door de plaatsvervangend Vertegenwoordigers van Nederland op Aruba en Sint Maarten.

Woensdag nam Arkenbout afscheid van Curaçao. “Het is moeilijk om weg te gaan, omdat ik het gevoel heb dat er hier nog zo ontzettend veel te doen is”, aldus de vertegenwoordiger. “Ik ga niet terug naar Nederland, maar ik ga weg van Curaçao.”

Arkenbout noemt verschillende hoogtepunten tijdens zijn periode op Curaçao, waaronder het opzetten van voedselhulp met het Rode Kruis tijdens de pandemie. “Daarnaast heb ik samen met het team een poging gedaan om de verbindingen open te houden en de relaties te onderhouden”, aldus Arkenbout. “We hebben geprobeerd om te laten zien dat we bereid zijn het gesprek aan te gaan en te luisteren. Ik hoop dat we vertrouwen hebben gewekt en dat daar verder op gebouwd kan worden.”

Arkenbout stelt dat de bevolking van Curaçao de afgelopen jaren flink is gekrompen, maar benadrukt dat het belangrijk is om de moed niet op te geven. “Zo’n 10.000 mensen hebben het eiland verlaten. Dat vind ik heel verontrustend, het eiland zou moeten groeien", zegt Arkenbout. "Misschien komt het omdat mensen het vertrouwen een beetje kwijt zijn. Om het vertrouwen terug te krijgen hebben wij als Nederland ook een grote verantwoordelijkheid.”

In Nederland gaat Arkenbout een juridische functie uitoefenen voor het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. De selectieprocedure voor zijn opvolger als Vertegenwoordiger van Nederland is nog gaande. 

magnifiercross linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram