woensdag 8 februari 2023 10:39
Kijk | Ontdek | Luister | mee op nu.cw
Door: Rick Hart
|
25 augustus 2022

De overheid geeft donderdag een persconferentie over de artikelen in de basisvoedselmand en de brandstofprijzen. Minister van Economische Ontwikkeling (MEO) Ruisandro Cijntje (PNP) en experts van Refineria di Korsou (RdK), Aqualectra en Curoil zullen aanwezig zijn op de persconferentie. 

De persconferentie begint om 11.30 uur. De Nederlandse vertaling is te volgen via dit liveblog.

We vertalen van minuut tot minuut, dus ververs je browser regelmatig voor de laatste updates. Het laatste nieuws vind je bovenaan. Door de snelheid van vertalen, kunnen er (spel-) fouten in de tekst voorkomen. Onze excuses daarvoor.

 • [12:26] Tot zover de persconferentie. Dank voor je aandacht voor dit Liveblog. Graag tot een volgende keer.
 • [12:25] Cijntje sluit de persconferentie af en zegt door te gaan met zijn werk en zal zich inspannen om andere alternatieven te vinden om prijzen te kunnen verlagen.
 • [12:14] Vragen van Nu.cw
 • [12:12] SER is met een rapport gekomen, Dit volgens Cijntje een eerste stap. De tweede stap zal zijn om te kijken hoe we verder kunnen besparen.
 • [12:09] Cijntje zegt dat zijn ministerie de ontwikkelingen op de markt in de gaten houdt. Op de agenda staan vergaderingen gepland met importeurs. Er zijn nu stappen gezet om de basismand nog verder uit te breiden. Er komt een moment dat de regering zijn verantwoordelijkheid moet nemen zodat bepaalde produkten betaalbaar blijven.
 • [12:07] Volgens Cijntje zal er gebprobeerd worden om ook in de telecomsector de prijzen te verlagen.
 • [12:00] Vragenronde van de pers begint
 • [11:58] Cijntje zegt dat invoering niet vlot verloopt. Hij geeft een voorbeeld van graan dat op de wereldmarkt enorm in prijs is gestegen. Informatie blijven geven is volgens Cijntje de sleutel.
 • [11:56] Het nadeel van het stellen van een maximumprijs is dat iedereen de maximumprijs hanteert. Op initiatief van de minister is het aantal winkels waar prijzen worden vergeleken, uitgebreid tot 40. Artikel 8 van de prijsverordening zegt dat ondernemers die zich niet aan de maximumprijs houden een gevangenisstraf van 4 jaar risceren.
 • [11:53] Ronny Cornelis zegt dat we een vrije markt hebben. De meeste produkten worden ingevoerd, slechts 5 procent wordt lokaal geproduceerd. Het controleteam doet regelmatig opnames van prijzen. Cornelis geeft een aantal voorbeelden van produkten. Er blijkt tussen verschillende aanbieders een prijsverschil te zijn. De consument kan vrij kiezen uit de aanbieders.
 • [11:51] De verantwoordelijkheid van de consument is om bewust te eten en ook bewust te kopen.
 • [11:50] Mariale Olaria-Maduro zegt dat er tijdens Covid meerdere produkten gereguleerd zijn. De nieuwe Makuto Basiko vervangt die uit 2012. Het gaat om produkten die altijd toegankelijk moeten blijven voor de consument. De lijst bestaat ondermeer uit 37 groente- en fruitprodukten. Daarnaast hygieneprodukten. De Inspectie houdt toezicht op de prijzen. Het ministerie van Gezondheid heeft verzocht om meer groente en fruit toe te voegen tot de lijst. Ook verschillende parlementariërs hebben hiertoe verzocht.
 • [ ] De uibreiding van de basisvoedselmand heeft lang op zich laten wachten, zegt Cijntje. We zullen meer in de regio moeten kijken naar betaalbare en verse produkten. Het ministerie zit ook met ondernemers aan tafel om betaalbare produkten te krijgen.
 • [11:45] Volgens Cijntje valt RdK onder het ministerie van Algemene Zaken en die hebben hier dus ook voor gezorgd. In totaal zal er 30 cent op Mogas bespaard worden.
 • [11:44] Cijntje zegt dat ook Curoil en Refineria di Korsou een overeenkomst tekenen. Volgens Yamil Lasten is deze overeenkomst een initiatief van minister Cijntje. Het garanderen van brandstof is volgens Lasten belangrijk. Vanaf nu tot december zal de 17 cent worden verlaagd naar 0 cent.
 • [11:38] Darick Jonis zegt dat ze op weg zijn naar daling van prijzen van electriciteit en water. RdK , Curoil en Aqualectra hebben de hoofen bij elkaar gestoken. Sinds 15 juni is er een proeftijd en vandaag is de overeenkomst getekend.
 • [11:33] Ruisandro Cijntje zegt dat er informatie gegeven gaat worden over 2 belangrijke onderwerpen. Er zullen twee overeenkomsten getekend worden om prijzen te laten dalen.
 • [11:28] Pers is in de perszaal. Ministers en andere sprekers ook.
 • [11:01] We zijn in afwachting van de persconferentie.
 • De persconferentie begint om 11.30 uur.
-- Advertentie --
magnifiercross linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram