dinsdag 4 oktober 2022 12:24
Kijk | Ontdek | Luister | mee op nu.cw
Door: NU.cw
|
23 augustus 2022

Het onderzoek naar het dodelijke ongeval op de Schottegatweg Noord van afgelopen zaterdag is in volle gang. Het Openbaar Ministerie (OM) onderzoekt of op de plek van het ongeluk de veiligheidsvoorschriften zijn nageleefd. Dat meldt officier van Justitie Guillano Schoop tegenover NU.cw.

Zaterdagochtend kwamen twee mannen op het leven die langs de weg aan het schoonmaken waren. Een personenauto botste op de truck van de werkers. De slachtoffers werden door de klap over de muur van een huis geslingerd. De toedracht van het ongeluk is niet bekend.

Het OM heeft het ministerie van Sociale Ontwikkeling, Arbeid en Welzijn (SOAW) benaderd om betrokken te zijn bij het onderzoek en om te kijken of er volgens de veiligheidsregels is gewerkt. Volgens Schoop is het naar de mening van het OM niet voldoende om enkel naar het rijgedrag van de chauffeur te kijken. “Het OM kijkt naar het totaal plaatje. Daarbij moet ook de veiligheidssituatie worden meegenomen zoals de markeringen op de weg”, aldus Schoop. “Kon de bestuurder op tijd zien dat er aan de weg werd gewerkt?”

De bestuurder van de auto zat kort in hechtenis, maar werd daarna vrijgelaten. “Het vasthouden van een verdachte moet in het belang zijn van het onderzoek”, stelt de officier van Justitie. Dat is het geval als er ernstige bezwaren zijn om iemand vrij te laten, omdat zo goed als vaststaat dat die persoon een ernstig misdrijf heeft begaan.

“Mensen blijven daarnaast in voorarrest als het OM bang is dat iemand vlucht of het onderzoek beïnvloedt door met getuigen te praten”, legt Schoop uit. Het OM heeft momenteel geen zwaarwegende redenen om de 21-jarige man vast te houden. “De bestuurder van de auto heeft geen invloed op de resultaten van dit onderzoek, zoals de markeringen op de weg of de snelheid waarmee hij reed."

-- Advertentie --

4 comments on “OM onderzoekt of veiligheidsvoorschriften dodelijk ongeval zijn nageleefd”

  1. Op de Santa Rosaweg ter hoogte van de rotonde werd vanmorgen ook de berm schoongemaakt. Geen waarschuwingsborden aangebracht, de truck stond wel op een zijstrook geparkeerd en kon daar geen probleem veroorzaken. Op een strook van de middenberm, nog geen meter breed, werd het onkruid weggehaald door m.i. een 65+er.
    Waarschijnlijk heeft de opdrachtgever nog niets geleerd van het ongeval dat plaatsgevonden heeft op de Schottegatweg. Onverantwoord!

  2. bij parera stoplichten ook zo een geval. Geluk dat niemand wat is overkomen ze stonden in de bocht met enkel een geel/ zwart bordje 5 meter afstand. Reden we harder hadden we ze geraakt.

  3. De bestuurder van de Mercedes heeft veel harder gereden dan 120. een Mercedes die er zo uit ziet na een ongeval moet zeker harder gereden hebben. De markeringen wel of niet zijn niet de oorzaak van dit ongeval. De bestuurder heeft gewoon roekeloos hard gereden, want wat zou er gebeurt zijn als er gewoon een file stond?? dan wat hij er ook gewoon met volle snelheid op in gereden. Maar ja omdat het het zoontje is van een zogenaamd belangrijke ondernemer mag hij alles..
    Dood door schuld is het en niets minder.

  4. Op een dergelijke weg als de Schottegatweg had ik op zijn minst de rood witte kar verwacht (die ca. een jaar geleden ook gebruikt is bij verkeerslichten Abattoirweg

magnifiercross linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram