zaterdag 24 september 2022 07:52
Kijk | Ontdek | Luister | mee op nu.cw
Door: NU.cw
|
16 augustus 2022

Maandag vond het Justitieel Vierpartijen Overleg plaats in Den Haag met de ministers van Justitie van Nederland, Curaçao, Aruba en Sint Maarten. De landen hebben afspraken gemaakt om intensiever samen te werken op het gebied van terugkeer van migranten en repatriëring.

Twee keer per jaar vergaderen de Justitieministers met elkaar over de gemeenschappelijke aanpak van onder andere georganiseerde criminaliteit, migratie en grensbewaking. Een effectief migratiebeleid is volgens de Rijksoverheid van groot belang voor het hele Koninkrijk. Als gevolg van de grote migrantenstroom uit Venezuela sinds 2014, is er met toenemende mate aandacht voor het vraagstuk onder andere op het terrein van de terugkeer van migranten.

Het doel is om een sterk samenwerkingsnetwerk op te richten dat een humaan, transparant en efficiënt terugkeerproces bevordert, met extra aandacht voor duurzame re-integratie en vrijwillige terugkeer. Ook zijn er afspraken gemaakt over de evacuatie van kinderen tijdens en na een natuurramp binnen het Koninkrijk, om kinderontvoeringen tegen te gaan. Na orkaan Irma in 2017 werden kinderen weggehaald zonder geldige registratie.

Verder is er een nieuwe samenwerkingsovereenkomst tussen de brandweerkorpsen van Curaçao, Aruba, Sint Maarten en de BES-eilanden afgesloten. Ook zijn de nieuwe richtlijnen voor de justitie taken van de Kustwacht door de ministers ondertekend zodat de uitwisseling van informatie wordt verbeterd.

magnifiercross linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram