dinsdag 4 oktober 2022 12:40
Kijk | Ontdek | Luister | mee op nu.cw
Door: NU.cw
|
16 augustus 2022

De dierenwelzijnwet is dinsdag gepubliceerd en daarmee officieel in werking getreden. De wet werd in maart 2021 al goedgekeurd door het parlement. 

De voormalige politieke partij PAIS kwam destijds met de initiatiefwet en die werd overgenomen door Giselle Mc William (MAN). De wet stond destijds al meerdere keren op de agenda van de Staten, maar door een boycot waren er steeds niet genoeg leden aanwezig. 

Volgens de Dierenbescherming is de publicatie van de dierenwelzijnwet een belangrijke mijlpaal voor Curaçao. Ook voor Mc William is het een emotioneel moment. “We hebben een lang traject afgelegd om te komen waar we nu zijn”, aldus de politica. Ze bedankt onder andere minister Dorothy Pietersz-Janga (MFK) van Gezondheid, Milieu en Natuur (GMN) en premier Gilmar ‘Pik’ Pisas (MFK) voor hun inzet.

In de wet staat onder andere dat de eigenaar van een dier verplicht is om het dier verzorging te geven, zoals vers en schoon drinkwater, voldoende eten en medische zorg. Ook is het verplicht om de dieren binnen de grenzen van het eigen erf te houden. Daarnaast wordt de handhaving uitvoerig toegelicht.

Mirjan Seppenwoolde van Rescue Paws Curaçao (RPC) is blij dat er aandacht is voor dierenwelzijn en dat de wet is bijgewerkt. Ze benadrukt echter wel het belang van handhaving. “Zonder handhaving is wetgeving een dode letter”, aldus Seppenwoolde. Ze hoopt dat de stichtingen op de hoogte worden gehouden van wat er staat te gebeuren en biedt hulp aan waar nodig. “RPC en de andere stichtingen hebben veel kennis en ervaring op het gebied van dierenwelzijn. We zouden zeker ons steentje willen bijdragen.”

De Dierenbescherming gaat binnenkort beginnen met informatiesessies over de wet en bewustwording wat betreft dierenwelzijn. 

Beeld: Rescue Paws Curaçao
-- Advertentie --

magnifiercross linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram