zaterdag 1 oktober 2022 14:24
Kijk | Ontdek | Luister | mee op nu.cw
Door: NU.cw
|
8 augustus 2022

De Meteorologische Dienst van Curaçao (Meteo) waarschuwt voor een flink aantal stormen en enkele orkanen die door het Caribisch gebied trekken de komende periode. De eerste helft van het orkaanseizoen verliep tot nu toe rustig. 

Het orkaanseizoen is van 1 juni tot en met 30 november. Sinds begin juni kwamen er drie stormen die een naam hebben gekregen voorbij en geen enkele orkaan. Toch blijft het vooruitzicht dat in de tweede helft van het orkaanseizoen een bovengemiddeld aantal stormen zich zal ontwikkelen.

Uit een overzicht van de Meteo blijkt dat er in de periode van 1991 tot en met 2020 gemiddeld veertien stormen waren in het Caribisch gebied, waarvan er zeven uitgroeiden tot een orkaan. De National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA) verwacht dit jaar zo’n veertien tot twintig stormen. Daarvan groeien er zes tot tien mogelijk uit tot een orkaan. De voorspelling is gebaseerd op metingen van de temperatuur van het zeewater in de Atlantische oceaan en de windkracht in hogere lagen van de atmosfeer.

De weerdienst benadrukt dat Curaçao, Aruba en Bonaire zich op de rand van de orkaangordel bevinden,  het gebied in de Atlantische Oceaan waar de meeste kans is op orkanen. De Meteo adviseert dan ook om alert te blijven en voorbereid te zijn op de dreiging en impact van een tropisch cycloon. 

-- Advertentie --
magnifiercross linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram