zondag 14 april 2024
Kijk | Ontdek | Luister | mee op nu.cw

Nationale ombudsman Reinier van Zutphen snapt niet dat het voor Caribische studenten nog steeds zo moeilijk wordt gemaakt om een burgerservicenummer (BSN) te krijgen. Dat zegt de ombudsman tijdens een interview met het Radio 1 Journaal.

Van Zuthpen vroeg twee jaar geleden met een rapport aandacht voor de obstakels die studenten uit het Caribisch gebied tegenkomen als zij in Nederland gaan studeren. Volgens de ombudsman is er nog niet veel veranderd. “Er is aandacht voor het probleem en studenten worden beter geholpen. Maar concrete oplossingen zijn er nog niet”, aldus Van Zutphen.

De ombudsman benadrukt het belang van het BSN. “Zonder burgerservicenummer kom je als een soort vreemdeling binnen. Bovendien is het BSN de poort naar alle andere voorzieningen die noodzakelijk zijn, waaronder huisvesting.” 

Volgens Van Zutphen is het van groot belang dat makkelijker wordt voor Caribische studenten om een BSN te bemachtigen. “Ik snap het niet. Het is zo belangrijk. Het moet geregeld worden”, concludeert de ombudsman.