vrijdag 12 augustus 2022 19:43
Kijk | Ontdek | Luister | mee op nu.cw
Door: NU.cw
|
28 juli 2022

Op de riffen van Bonaire is de zeer dodelijke koraalziekte SCTLD ontdekt. Volgens Stichting Nationale Parken Bonaire (Stinapa) is de situatie erg zorgelijk.

De koraalziekte verscheen voor het eerst voor de zuidoostkust van Florida in 2014. SCTLD vernietigt het zachte weefsel van meer dan dertig soorten harde koralen, waarvan vele belangrijke rifbouwers zijn. Zeker zeventig procent van de geïnfecteerde koralen sterft af. 

Uit onderzoeken blijkt dat de ziekte aanwezig is bij de duikplek Karpata. Stinapa heeft besloten om de duikplek tot nader order te sluiten om verdere verspreiding in te dammen.

De stichting vraagt duikers om zich aan de aanbevolen maatregelen te houden voor het ontsmetten van de duikuitrusting. Zo moet een deel van de uitrusting afgespoeld worden met bleekoplossing en moet de kleding in desinfectiemiddel worden geweekt. “Het is cruciaal dat we verspreiding zoveel mogelijk proberen te beperken, omdat er weinig tot geen effectieve behandelingen zijn voor de ziekte”, benadrukt Stinapa.

Beeld: Tadzio Bervoets

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

magnifiercross linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram