woensdag 20 september 2023 13:08
Kijk | Ontdek | Luister | mee op nu.cw
Door: NU.cw
|
22 juli 2022

De PVV vindt dat staatssecretaris van Koninkrijksrelaties Alexandra van Huffelen (D66) publiekelijk haar excuses aan gezaghebber van Bonaire, Edison Rijna moet aanbieden. Dat blijkt uit schriftelijke vragen die partijleider Geert Wilders en woordvoerder van Koninkrijksrelaties Machiel de Graaf aan de staatssecretaris hebben gesteld.

De Tweede Kamer ging begin juli akkoord met een motie waarin wordt vermeld dat de gezaghebbers van Bonaire, Saba en Sint Eustatius een neutrale rol dienen te hebben bij vergunningverlening en wijziging van bestemmingsplannen. Tijdens een debat stelde Van Huffelen dat gezaghebbers bij besluiten in het Bestuurscollege ‘mogen meestemmen als zij dat wensen’. Echter de Wet Openbare Lichamen BES verplicht gezaghebbers juist om aan stemmingen deel te nemen.

In de media werd flink gespeculeerd over de oorzaak van de motie. Zo werd de bouwvergunning van het Sunset Beach Resort op Bonaire genoemd. Rijna stemde voor het verlenen van de vergunning. De gezaghebber noemde het destijds bijzonder dat het parlement de motie heeft aangenomen. “De neutraliteit van de gezaghebber staat voor mij niet ter discussie en vanuit die rol wordt door mij ook gehandeld”, aldus Rijna.

Volgens website Dossier Koninrijksrelaties heeft de uitspraak van Van Huffelen de Tweede Kamer op het verkeerde been gezet en werd vervolgens de motie aangenomen. Wilders en De Graaf vragen zich in hun ingezonden brief af of de staatssecretaris vindt dat zij de Kamer verkeerd heeft geïnformeerd. Ook benadrukken zij het verschil tussen de begrippen ‘verplicht’ en ‘de mogelijkheid’.

Volgens Wilders en De Graaf is een verontschuldiging aan Rijna op zijn plaats.

-- Advertentie --
magnifiercross
error: Alert: Inhoudselectie is uitgeschakeld!!!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram