dinsdag 9 augustus 2022 05:59
Kijk | Ontdek | Luister | mee op nu.cw
Door: Rick Hart
|
21 juli 2022

De overheid geeft donderdagmiddag een persconferentie over verzachtende maatregelen voor kwetsbare groepen. Minister van Sociale Ontwikkeling, Arbeid, Welzijn (SOAW) Ruthmilda Larmonie-Cecilia (PNP) en sectordirecteur Glenda Aniceta zullen aanwezig zijn.

De persconferentie begint om 11.30 uur. De Nederlandse vertaling is live te volgen via dit liveblog.

We vertalen van minuut tot minuut, dus ververs je browser regelmatig voor de laatste updates. Het laatste nieuws vind je bovenaan. Door de snelheid van vertalen, kunnen er (spel-)fouten in de tekst voorkomen. Onze excuses daarvoor.

 • [12:03] Tot zover de persconferentie en dit Liveblog. Graag tot een volgende keer.
 • [12:02] De mensen met een minimumloon worden niet vergeten. De documenten voor verhoging hiervan zijn naar de SER gestuurd. Larmonie-Cecilia besluit met te zeggen dat de regering zich inzet om mensen te helpen en mensen moeten zich geen zorgen maken dat ze vergeten worden.
 • [12:01] Mensen die een dieet volgen krijgen ook geld, namelijk 42 gulden en daarnaast is er ook de huursubsidie. Het mag niet zo zijn dat generaties van families onderstand ontvangen.
 • [11:59] Glenda Anicate legt uit hoe het proces om onderstand te krijgen verloopt. Het gaat de overheid erom om burgers te helpen, maar wel op tijdelijke basis. Dus het kan niet zo zijn dat je eindeloos onderstand blijft ontvangen. Er zijn alleenstaanden en echtparen die onderstand ontvangen.
 • [11:58] Cooperaties die actief zijn op de markt en krediet geven daar is al jaren wetgeving voor in de maak. De politieke wil ontbreekt volgens Larmonie-Cecilia om eze wetgving door het parlement te krijgen. De Centrale Bank houdt toezicht op ACU. Waar het hier om gaat is of we ACU ten gronde willen richten of willen herstructureren. Onjuiste zaken zullen aangepakt moeten worden.
 • [11:53] Voor de regering zijn de prijsstijgingen ook een bron van zorg. Er moet rekening worden gehouden met ontwikkelingen in de wereld waaronder gestegen transportkosten en de oorlog in Oekraïne. Het gaat niet alleen om de zwakkeren in de samenleving, maar om de hele samenleving. De prijzen zijn 'niet normaal' meer. Het mag niet zo zijn dat ondernemers meer winst maken ten koste van de bevolking.
 • [11:50] Er wordt ook geprobeerd om mensen die ouder zijn dan 50 aan het werk te helpen. Er is aan de ene kant een tekort, maar ook een overschot. Dit ligt aan het soort werk. Er wordt naar meerdere groepen gekeken.
 • [11:48] Iedere minister heeft zijn eigen verantwoordelijk en of er belastingvoordeel moet worden gegeven is dus aan de minister van Financien. Zij zegt dat er niet is overlegd met hem.
 • [11:46] Larmonie-Cecilia zegt dat er veranderingen zijn aangebracht in de begroting. De maatregel zal dus geen extra geld kosten.
 • [11:45] De vragenronde van de pers begint
 • [11:45] De regering zal verder kijken naar oplossing voor de gedaalde koopkracht.
 • [11:44] Verder zal er een kledingtoelage worden betaald aan mensen met onderstand.
 • [11:43] De wet op Onderstand zal aangepast moeten worden aan de huidige situatie aangezien veel factoren zijn veranderd. Daarnaast moet ervoor gezorgd worden dat de onderstand niet te aantrekkelijk wordt omdat mensen anders niet op zoek gaan naar werk. Dat is iets wat tijdens de coronacrisis ook naar voren is gekomen toen mensen meer hulp ontvingen. Toen bleek dat mensen toch werkten, maar naast hun onderstand, dus zwart.
 • [11;41] De minister bedankt de mensen van haar ministerie dat ze met deze oplossingen zijn gekomen.
 • [11:40] De extra uitkering zal vanaf 1 september worden uitgekeerd. Een groep van 500 jongeren tot 30 jaar zullen worden voorbereid om op de arbeidsmarkt te kunnen participeren.
 • [11:38] Larmonie-Cecilia zegt dat voor deze groepen mensen is gekozen omdat zij moeite hebben om inkomsten te vergaren.
 • [11:37] Mensen tussen 60 en 65 jaar vallen in een gat. Zij krijgen nog geen pensioen. Dan zijn er pensionado's die alleen AOV ontvangen, maar geen andere inkomsten hebben. Deze mensen krijgen 130 gulden extra.
 • [11:34] Mensen die onderstand krijgen moeten aan werk worden geholpen. De groep is geslonken van 8.000 naar 7.500 mensen.
 • [11:33] Ruthmilda Larmonie-Cecilia opent de persconferentie en vertelt dat haar ministerie werkt aan verlichting van kwetsbare groepen, zoals pensionado's en onderstandtrekkers. Het gaat om drie groepen.
 • [11:28] De persconferentie begint over 3 minuten.
 • De persconferentie begint om 11.30 uur.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

magnifiercross linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram