dinsdag 9 augustus 2022 06:33
Kijk | Ontdek | Luister | mee op nu.cw
Door: NU.cw
|
21 juli 2022

Curacao en Sint Maarten houden zich niet aan de besluitvorming van de Rijksministerraad wat betreft de afbouw van de 12,5 procent salariskorting. Dat meldt staatssecretaris van Koninkrijksrelaties Alexandra van Huffelen (D66) in een brief aan de Tweede Kamer.

Curaçao heeft besloten om medewerkers in de publieke sector een eenmalige gratificatie van 1.750 gulden uit te keren. Sint Maarten heeft ervoor gekozen om over te gaan tot uitbetaling van vakantiegeld. In beide gevallen zonder positief advies van het College financieel toezicht (Cft) en zonder toestemming van de Rijksministerraad, aldus Van Huffelen. 

Ondanks het advies van het Cft tot toekenning van liquiditeitssteun aan Sint Maarten, heeft de Rijksministerraad besloten om de financiële steun aan te houden. De aanhouding geldt totdat Sint Maarten een Cft-Advies kan voorleggen waaruit blijkt dat de alternatieve invulling van de salariskorting voldoet aan de voorwaarden.

Curaçao doet net als de eerste twee kwartalen van 2022 geen beroep op de financiële steun vanuit Nederland. Door een liquiditeitsoverschot in 2021 en hoger dan verwachte belastingbaten kan het tekort dit jaar worden gedekt zonder liquiditeitssteun. De staatssecretaris gaat in haar brief verder niet in op de mogelijke gevolgen van het schenden van de gemaakte afspraken.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

magnifiercross linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram