dinsdag 30 mei 2023 12:44
Kijk | Ontdek | Luister | mee op nu.cw
Door: NU.cw
|
1 juli 2022

De dreigende storm waar Curaçao woensdag mee te maken had was slecht in kaart te brengen. Dat zegt meteoroloog Olav Geijs van Caribbean Weather Center op Dolfijn FM.

Volgens Geijs kwam dit onder andere door het gebrek aan hurricane hunters, de zogeheten orkaanvliegtuigen die rondvliegen om stormen in kaart te brengen. De meteoroloog zegt dat vaak niet in het gebied boven Venezuela gevlogen mag worden en dat het Hurricane Center daardoor vooral zicht had op de noordelijke kant van de storing, die een stuk intenser was. Toch gaf Geijs aan dat hij woensdagochtend al zag dat het niet zo gevaarlijk zou worden als eerder gedacht. 

‘Het systeem verplaatste zich met snelheden van vijftig kilometer per uur, terwijl 25 ideaal is voor stormontwikkeling. Ook na Trinidad en Tobago bleef de hoge snelheid aanhouden en daardoor kon er geen duidelijk centrum ontwikkelen,” aldus Geijs. 

Toch benadrukt Caribbean Weather Center dat we geluk hebben gehad en dat het een goede generale repetitie was. Veel Curaçaoënaars waren volgens Geijs, ondanks de jaarlijkse aandacht voor de start van het orkaanseizoen, niet klaar voor een echte storm.

Ook verwacht hij dat het zeker geen jaren hoeft te duren voor er een nieuwe storm aankomt. Het zou zomaar kunnen dat er dit orkaanseizoen nog meer stormen de eilanden naderen.

-- Advertentie --
magnifiercross linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram