dinsdag 9 augustus 2022 07:44
Kijk | Ontdek | Luister | mee op nu.cw
Door: Redactie Nu.cw
|
29 juni 2022

Een mogelijke tropische storm nadert Curaçao, Aruba en Bonaire. Het crisisteam heeft dinsdag de crisissituatie op Curacao uitgeroepen. Het systeem dat de eilanden nadert is in snelheid toegenomen en zal zuidelijk langs Curacao langstrekken. De Meteorologische Dienst Curacao (Meteo) verwacht windsnelheden van organische kracht, flinke regenval en onweersbuien.

In dit liveblog houden we je op de hoogte van alle ontwikkelingen rondom de weersituatie. Ververs je browser regelmatig voor de laatste updates. Heb jij foto’s bij dit nieuws en wil je deze met ons delen? Mail ze dan naar redactie@nu.cw of Whatsapp naar +5999 516 6868.

[Dit liveblog is gesloten]

29 juni [21.20] Tropische storm laat Curaçao achter zich, nog wel kans op regen en onweer

 • De storing die mogelijk uitgroeit tot tropische storm Bonnie is Curaçao voorbij. Vanavond om 23.00 uur wordt code rood afgeschaald. Dat maakt premier Gilmar ‘Pik’ Pisas bekend tijdens het laatste Verslag van de Dag van woensdag. Vanaf 23.00 uur geldt code oranje. Dit in verband met de zogenaamde staart van het systeem. “Er zijn nog steeds wolken die samenhangen met de storing”, aldus de Meteorologische Dienst Curaçao (Meteo). “Dit kan voor regen en onweer zorgen.” De weerdienst blijft de situatie monitoren. Donderdagochtend om 04.00 uur vervalt de Toke de Keda. Alle scholen blijven gesloten, maar bedrijven kunnen morgen weer open. Ook de publieke sector zal weer aan het werk gaan. Vanavond om 23.00 uur worden alle opvanglocaties gesloten. 

29 juni [18.22] Overheid geeft update in Verslag van de Dag

 • De overheid geeft woensdagavond om 20.30 opnieuw een Verslag van de Dag over de weersituatie. Premier Gilmar 'Pik' Pisas en een woordvoerder van de Meteorologische Dienst Curacao (Meteo) zijn aanwezig. De Nederlandse vertaling van het Verslag van de Dag volg je via een andere liveblog.

29 juni [16:16] Saliña stroomt langzaam vol

 • Nu.cw nam een kijkje op straat en constateerde dat Saliña langzaam aan het vollopen is. Check ook de andere foto's.
Rooi Saliña vol

Begin Caracasbaaiweg

Pier Marie Pampoen

Mari Pampoen ter hoogte van Rotterdamweg

29 juni [15.51] Pisas: “Gevaar niet geweken, rukwinden nog mogelijk”

 • Curaçao krijgt in de namiddag te maken met flinke windstoten. Dat meldt de Meteorologische Dienst Curaçao (Meteo) tijdens het Verslag van de Dag woensdag. Volgens premier Gilmar ‘Pik’ Pisas zal de storing minder bedreigend zijn dan werd gedacht, maar dat de weersituatie niet moet worden onderschat. De weerdienst voorspelt rukwinden met een snelheid van 90 kilometer per uur. Het calamiteitenteam staat paraat en verschillende gebieden worden extra in de gaten gehouden. “De maatregelen zijn genomen om mensen veilig te houden”, aldus de premier. Hij benadrukt dat we de storm niet moeten bagatelliseren en voorzichtig moeten blijven.

29 juni [15:27] Liveblog Nu.cw niet live door internetstoring

 • Onze laatste Liveblog https://nu.cw/2022/06/29/liveblog-verslag-van-de-dag-over-laatste-ontwikkelingen-weersituatie/ ging de mist in door een internetstoring. Wat de oorzaak hiervan is, wordt momenteel uitgezocht. Desalniettemin is de Liveblog terug te lezen met de laatste update van premier Gilmar 'Pik' Pisas.

29 juni [14.20] Overheid geeft Verslag van de Dag om 15.00 uur

 • De overheid geeft om 15.00 uur opnieuw een Verslag van de Dag over de weersituatie op Curaçao. Premier Gilmar 'Pik' Pisas en een woordvoerder van de Meteorologische Dienst Curacao (Meteo) zijn aanwezig. De Nederlandse vertaling van het Verslag van de Dag volg je via een andere liveblog.

29 juni [14.11] Is jouw regenton al vol?

 • Nu.cw kreeg deze foto van een volle regenton. Ons vermoeden is dat de meeste regentonnen op Curaçao inmiddels wel gevuld zullen zijn.
Hoe is het met jouw regenton?

29 juni [13.41] Tui wijkt uit naar Punta Cana

 • Nu.cw staat in constant contact met de meeste luchtvaartmaatschappijen. Eerder vandaag gaf regiomanager van KLM Dirk Buitelaar ons al de laatste updates over de vluchten van KLM. Rick van der Pluijm, regiomanager van Tui, liet ons zojuist weten dat vlucht OR351 naar Curaçao zal uitwijken naar Punta Cana op de Dominicaanse Republiek. De daarna uitgebrachte verklaring vertelt het hele verhaal.
 • “Aanvankelijk leek het er op dat de vlucht van Amsterdam naar Curacao en vice versa van vandaag uitgevoerd kon worden als gepland. Vanzelfsprekend is de veiligheid van onze passagiers en crew daarbij het allerbelangrijkst”, aldus TUI. Omdat de storm eerder dan verwacht langs Curacao zal trekken, heeft de luchtvaartmaatschappij besloten om uit te wijken naar een andere bestemming.
 • De reizigers die woensdag vanaf Curaçao zouden vertrekken met de vlucht OR352 zijn volgens TUI geïnformeerd per sms. De reizigers is verzocht om niet naar de luchthaven te komen en thuis te blijven. Ook is er een vlucht onderweg van Amsterdam via Punta Cana naar Bonaire. “We blijven de situatie nauwgezet volgen en passen de planning aan waar nodig”, benadrukt TUI.

29 juni [13.26] Fake foto's gaan rond

 • Zoals altijd gaan er fake foto's rond. Op social media en WhatsApp wordt een foto gedeeld die in Bonaire zou zijn gemaakt. Niets blijkt minder waar. De foto zou gemaakt zijn in Venezuela en ook nog nabewerkt zijn om hem dramatischer te laten lijken. Heb jij een echte foto van de huiidge weersituatie oof een grappige foto van thuis, mail of app hem dan naar bovenstaande adressen.
Geen foto van Bonaire, maar uit Venezuala en sterk nabewerkt

29 juni [13.16] Drie extra shelters beschikbaar

 • De overheid heeft drie nieuwe opvanglocaties bekendgemaakt. De shelters zijn sinds woensdag 10.00 uur geopend. De opvanglocaties zijn beschikbaar voor mensen die niet veilig zijn in hun eigen huis en geen ander onderkomen hebben. De overheid benadrukt om in eerst onderdak te zoeken bij vrienden, familie of kennissen. De shelters zijn enkel bedoeld als laatste toevlucht. Eerder werd bekendgemaakt dat er shelters zijn opgezet bij het Maris Stella SBO, het Eligia Martier SBO en het Rode Kruis in Barber. Er wordt nu ook opvang geboden bij Campsite San Sebastian en bij de kerken Tra’i Seru en Cherasile. 

29 juni [12.03] Storing waarschijnlijk als tropische storm over Curaçao

 • De storing die Curaçao nadert zal waarschijnlijk als tropische storm over het eiland trekken. Dat meldt de Meteorologische Dienst Curaçao (Meteo) in de laatste update. De potentiële storm trekt nu met zo’n veertig kilometer per uur voorbij en zal deze middag de ABC-eilanden bereiken, waarschijnlijk als storm Bonnie. De storing bevindt zich momenteel ongeveer 200 kilometer ten zuidoosten van Curaçao. Op dit moment heeft de Meteo een weerwaarschuwing voor een tropische storm afgegeven. De wind gaat naar verwachting rond 12.00 uur flink toenemen. Rond 18.00 uur worden de zwaarste regenbuien verwacht, deze zullen waarschijnlijk aanhouden tot aan middernacht.

29 juni [11.33] Video | Drukte op de weg door vervroegde avondklok

 • De vervroeging van de avondklok zorgt voor grote drukte op de Curaçaose wegen. Vanochtend werd in de Relato di Dia bekendgemaakt dat de avondklok al om 11.00 uur in is gegaan. Alle bedrijven moesten uiterlijk om 10.00 uur de deuren sluiten. Het lijkt erop dat veel Curaçaoënaars niet op tijd thuis zijn voor de vervroegde avondklok, ook nu nog zijn er lange files op de wegen. De verwachting is dat het centrum van de potentiële tropische storm aan het begin van de middag over Curaçao trekt.

29 juni [09.50] Vlucht KL-735 naar Curaçao vertrekt pas morgen

 • De KLM-vlucht KL735 naar Curaçao wordt verder vertraagt. Dat meldt KLM-regiomanager Dirk Buitelaar tegenover Nu.cw. De vlucht stond oorspronkelijk gepland om rond 15.00 uur Nederlandse tijd te vertrekken uit Amsterdam. De vertraging loopt nu verder op. De verwachting is nu dat de vlucht pas morgenochtend om 10.00 uur vertrekt. Dit betekent dat er morgen twee KLM-vluchten zullen landen op Hato. Voor wat betreft de vluchten naar Aruba en Bonaire kan Buitelaar nog geen uitsluitsel geven. Tui heeft nog geen reactie gegeven met betrekking tot de geplande vluchten.

29 juni [09.30] Storm heftiger en eerder dan verwacht, avondklok vervroegd

 • De avondklok die de overheid heeft ingesteld in verband met de naderende tropische storm is vervroegd. De Toke de Keda is om 11.00 uur van kracht. Het systeem dat het eiland nadert is in snelheid toegenomen. “We moeten dus de strategie aanpassen”, aldus Albert Martis van de Meteorologische Dienst Curaçao (Meteo). “Er wordt nog steeds gesproken over een grote storing die zuidelijk van Curaçao zal langstrekken. Het systeem kan uitgroeien tot een orkaan.” De Metro schat de kans groot dat er windsnelheden van orkanische kracht worden gemeten. Alle winkels en bedrijven moeten om 10.00 uur de deuren sluiten. De regering vraagt om medewerking van werkgevers. Om 11.00 uur mag er niemand meer de straat op, behalve mensen met vitale beroepen. Pisas raadt de bevolking aan om de noodradio op 97.9 FM op te zetten en te zorgen voor voldoende batterijen. 

28 juni [23.00]  Crisissituatie op Curaçao uitgeroepen

 • Het crisisteam heeft dinsdag de crisissituatie op Curaçao uitgeroepen. Dat blijkt uit een ministeriële beschikking ondertekend door premier Gilmar Pisas. Vanaf woensdagavond 18.00 uur verkeert het eiland in een rampsituatie. De dreiging van de tropische storm is in het overleg van het crisisteam gekwalificeerd als een crisis en de komst van de tropische storm zal worden gekwalificeerd als een ramp. De premier heeft vanaf nu het zogeheten ‘opperbevel’ en is daarmee bevoegd om, met het oog op de bestrijding van een ramp, alle bevelen te geven die hij nodig acht. Het rampenplan mag nu in werking worden gesteld en eventueel worden opgeschaald naar de hoogste rampen- en incidentenbestrijdingsprocedure.  

28 juni [19.30] Overheid stelt maatregelen in voor tropische storm

 • De overheid treft maatregelen voor de tropische storm die de eilanden nadert. Dat heeft premier Gilmar ‘Pik’ Pisas (MFK) bekendgemaakt tijdens het Verslag van de Dag dinsdagavond. Vanaf 16.00 uur geldt er een avondklok. Marshandy Luciano van de Meteorologische Dienst Curaçao (Meteo) stelt tijdens de persconferentie dat de storing steeds westelijker trekt. De storm zal waarschijnlijk vanaf woensdagavond langs de zuidkust van Curacao trekken. In de loop van woensdag worden er windsnelheden van tropische stormkracht, een ruwe zee en regenval met onweersbuien verwacht. Er zijn shelters beschikbaar voor mensen die niet veilig zijn in hun eigen huis en geen ander onderkomen hebben. De overheid heeft een lijst gepubliceerd met de beschikbare opvanglocaties. Mensen die in de kuststrook wonen wordt aangeraden een andere verblijfplaats te zoeken. Alle evenementen en activiteiten worden afgelast op 29 en 30 juni en overheidsdiensten zullen gesloten zijn. Ook worden de scholen gesloten en moeten bedrijven om 15.00 uur de deuren sluiten. Alleen mensen met vitale beroepen mogen daarna nog op straat zijn. 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

magnifiercross linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram