dinsdag 9 augustus 2022 05:54
Kijk | Ontdek | Luister | mee op nu.cw
Door: Rick Hart
|
28 juni 2022

De overheid geeft dinsdagmiddag een persconferentie over de weersituatie op Curaçao. Marshandy Luciano van de Meteorologische Dienst Curaçao (Meteo), premier Gilmar 'Pik' Pisas (MFK) en Elvin Regina van Crisisbeheersings & Rampenbestrijdingsorganisatie (CRBo) zijn aanwezig.

De persconferentie begint om 11.30 uur. De Nederlandse vertaling is live te volgen via dit liveblog.

We vertalen van minuut tot minuut, dus ververs je browser regelmatig voor de laatste updates. Het laatste nieuws vind je bovenaan. Door de snelheid van vertalen, kunnen er (spel-)fouten in de tekst voorkomen. Onze excuses daarvoor.

 • [12:34] Tot zover de persconferentie.
 • [12:33] Pisas zegt zich bewust te zijn van de hoge prijzen in supermarkten. Ook minister Cijntje is hiervan op de hoogte en houdt zich hiermee bezig. Pisas roept mensen op geen chaos te creëren. We moeten elkaar helpen om uit deze crisis te komen.
 • [12;30] De Kustwacht houdt volgens Regina toezicht op de zee. Pisas zegt dat er wordt opgeroepen om boten uit zee te halen, onder meer bij Westpunt.
 • [ 12:24] Vragen van Nu.cw
 • [12:23] Girigorie zegt dat Meteo via verschillende kanalen zal communiceren. Als die kanalen eruit vallen dan gaat men over naar de noodradio
 • [12:19] Regina roept mensen op ook hun eigen verantwoordelijkheid te nemen. Bijvoorbeeld bomen die gekapt moeten worden en spullen in je tuin opruimen.
 • [12:18] Mensen die geen familie hebben zijn geinventariseerd.
 • [12:16] De vragenronde van de pers begint.
 • [12:16] Pisas zegt dat er vandaag weer overlegd wordt, onder andere over het al dan niet doorgaan van Dia di Bandera.
 • [12:15] Patienten van het ziekenhuis op Groot davelaar worden overgebracht naar het CMC.
 • [12:14] Evin Regina van de brandweer vertelt dat het calamiteitenteam van de brandweer vanaf het eerste moment betrokken is bij de voorbereidingen. Sinds gisteren zijn er echt fysieke voorbereidingen getroffen. Regina roept mensen op die een slechte woonsituatie hebben om een plek te zoeken waar ze veilig zijn. Losse materialen moeten opgeruimd worden. Boten in het water moeten naar een veilige plek gebracht worden. De bekende gebieden die tot overstroming leiden moeten voorbereid zijn.
 • [12:09] Het systeem is nog buiten de Caribische wateren. Een vliegtuig probeert momenteel waar te nemen of er sprake is van een orkaan. Het vliegtuig treedt de depressie binnen. Er zal sprake zijn van regen en wind met snelheden van 30 tot 50 km. Uitschieters kunnen 90 tot 100 km snelheid bereiken. Ook zal er onweer plaatsvinden. Er worden net als gisteren 3 scenario's besproken.
 • [12:06] Virtueel zal Marshandy Luciano uitleg geven. Aan de hand van een kaart zegt hij dat daaruit blijkt dat hoogstwaarschijnlijk dit een tropische storm wordt. Vandaag is de kans 30 tot 40 procent dat we met orkaanwinden rekening moeten houden. Woensdagavond om 22.00 uur zal de storm zuid langs Curaçao trekken. De ABC-eiland zullen alledrie gevolgen ondervinden van de storm.
 • [12:04] Mevrouw Girigorie zegt dat de Meteorologische dienst zich al een aantal dagen aan het voorbereiden is en de depressie in de gaten houdt. Binnen 36 uur kan er een tropische storm verwacht worden en daarom is er een code rood waarschuwing uitgegeven.
 • [12:02 Desalniettemin moeten weons voorbereiden. Pisas vergelijkt de komende depressie met orkaan Joan van jaren geleden. We moeten de tijd nu gebruiken om ons voor te bereiden op wat er komen gaat. Om 19.00 uur zal er weer meer informatie worden gegeven.
 • [12:01] Gilmar Pisas opent de persconferentie en vertelt dat er gisteren vergaderingen zijn geweest. Experts hebben gisteren een briefinf gegeven aan de bevolking. Er is een potentiële tropische storm onderweg en hij spreekt de hoop uit dat de storm afzwaait en daarom kan er niet al te vroeg informatie worden gegeven. Hij benadrukt dat het om een potentiële storm gaat.
 • [11:55] De persconferentie begint over drie minuten.
 • [11:44] De pers is in de perszaal.
 • [11:32] De pers wacht nog buiten de perszaal.
 • [11:14] We zijn in afwachting van de persconferentie.
 • De persconferentie begint om 11.30 uur.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

magnifiercross linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram