zaterdag 2 maart 2024
Kijk | Ontdek | Luister | mee op nu.cw

De overheid geeft maandagavond een persconferentie over de weersituatie op Curaçao. Marshandy Luciano van de Meteorologische Dienst Curaçao (Meteo), plaatsvervangend directeur Frensel Mercilia van Openbare Werken (OW) en hoofd van de Crisisbeheersings & Rampenbestrijdingsorganisatie (CRBo) Lesley Fer zijn aanwezig.

De persconferentie begint om 19.00 uur. De Nederlandse vertaling is live te volgen via dit liveblog.

We vertalen van minuut tot minuut, dus ververs je browser regelmatig voor de laatste updates. Het laatste nieuws vind je bovenaan. Door de snelheid van vertalen, kunnen er (spel-)fouten in de tekst voorkomen. Onze excuses daarvoor.

 • Dank voor je aandacht voor dit Liveblog. Blijf ons volgen voor het laatste nieuws rondom de weersituatie op Curacao en like onze Facebookpagina . Graag tot een volgende Liveblog, het lijkt erop dat er morgen een persconferentie wordt gegeven.
 • [19:30] Het Verslag van de Dag wordt door Fer afgesloten met de mededeling dat er morgen meer informatie gegeven zal worden.
 • [19:28] Er worden tips gegeven wat te doen als er een orkaan of crisis is op Curacao. De noodradio is frequentie 97.9. Zorg voor een EHBO kist. Zaklamp met extra batterijen. 3 liter water per persoon voor 5 dagen. Cash geld, extra sleutels voor huis en auto. Algemeen wordt gezegd kalm te blijven. Zorg dat je mensen in je omgeving op de hoogte houdt. kalamidad.cw is de website van de overheid voor het laatste nieuws. Op www.meteo.cw en via de Facebookpagina van de Meteo is de laatste situatie rondom het weer te vinden.
 • [19:24] Fer legt uit wat de kleurcodes betekenen die Meteo zal gebruiken. Bij codegeel kan slecht weer onderweg zijn. 48 uur van te voren zal de kleur oranje gebruikt worden. Belangrijk is om niet in paniek te raken. Het is aan te raden om een overlevingspakket te hebben voor 5 dagen. Ramen met multiplex afschermen, niet met tape. Neem voorzorgsmaatregelen voor huisdieren. De kleurcode rood wordt 36 uur van te voren gebruikt als er een tropische storm komt. Zorg voor een veilige plek, het liefst een ruimte zonde ramen. Spaar je batterij van je telefoon. Bij code lila zijn we 6 uur verwijderd van een orkaan. Het weer zal dan al slecht zijn. Zorg dat je binnen blijft. Blijf kalm. Als het slechte weer voorbij is zal code groen gebruikt worden.
 • [19:20] Er worden door Mercilia 10 gebieden getoond waar de kans groot is dat er overstromingen plaats zullen vinden. CPA is voorbereid om de brug weg te halen.
 • [19:19] Frensel Mercilia zegt dat er begonnen is met schoonmaak van duikers. De doorgang van water moet schoon en vrij zijn. Als ze verstopt zijn zal het water stijgen en tuinen en erven van huizen komen. Vanochtend zijn de werkzaamheden geintensiveerd. Er is bij Banda Bou begonnen, maar er wordt ook in Banda Riba al gewerkt.
 • [19:17] Naar alle waarschijnlijkheid zal het systeem woensdagnacht en donderdagnacht langstrekken. De kans op een orkaan is momenteel tussen de 30 en 40 procent.
 • [19:16] Er zijn 3 scenario’s. Het eerste scenario gaat uit van wind tussen 40 tot 60 km/u. Het tweede scenario wijst erop dat de wind tussen de 60 en 80 km per uur voorbij zal trekken en bij het derde scenario trekt de depressie zuidelijk langs ons eiland met een snelheid van 30 tot 40 km.u en het zal daarbij veel regenen.
 • [19:13] Alles wijst erop dat het systeem zuidelijk van Curacao voorbij zal trekken. De zee zal onrustig zijn er zal wind zijn en regen. Ht zal een tropische depressie zijn.
 • [19:12] De modellen die er momenteel zijn komen overeen waaruit blijkt dat dit systeem erg dichtbij de ABC-eilanden zal passeren. Het systeem blijft zich in westelijke richting bewegen.
 • [19:11] Fer wijst erop dat er een morgen een persconferentie wordt gegeven in het bijzijn van premier Gilmar Pisas. Via een virutele verbinding is er contact met Marshandy Luciano. Hij geeft een een update over wat we de komende dagen kunnen verwachten.
 • [19:10]] Het Verslag van de Dag wordt geopend door Lesley Fer. De minister-president heeft het crisisteam vandaag verzocht om een update te geven over de weersituatie. Om 11.00 uur vanochtend is er een briefing gegeven door Meteo. Om 16.00 uur was er een laatste vergadering. De overheid heeft volop aandacht voor de weersituatie.
 • [19:02] Het Verslag van de Dag begint over vijf minuten.
 • [19:01] We zijn in afachting van het Verslag van de Dag.
 • De persconferentie begint om 19.00 uur.