woensdag 6 juli 2022 19:08
Kijk | Ontdek | Luister | mee op nu.cw
Door: NU.cw
|
21 juni 2022

Twee van de verdachten in het strafrechtelijk onderzoek Emerald zijn veroordeeld tot gevangenisstraffen van veertig maanden en twintig maanden. De derde verdachte, destijds CEO van de haven, is van alle beschuldigingen vrijgesproken.

De rechter heeft vastgesteld dat een van de verdachten zich schuldig heeft gemaakt aan het oplichten van de haven van Sint Maarten, het omkopen van een parlementslid, vuurwapenbezit en het plegen van belastingfraude. De man was destijds werkzaam als PR-medewerker van de haven en als consultant van een Amerikaans bedrijf waarmee de haven een baggercontract had afgesloten. Dit bedrijf betaalde hem als consultant 2,7 miljoen dollar onder valse voorwendselen.

Het eerder genoemde parlementslid werd omgekocht voor een bedrag van 370.000 dollar. De rechter oordeelde dat hij zich schuldig heeft gemaakt aan het witwassen van geld en belastingfraude. Naast de gevangenisstraf van twintig maanden heeft de rechter als bijkomende straf opgelegd dat de man voor de duur van vijf jaar geen publieke functies mag uitoefenen, dus dat hij ook niet in het parlement mag komen.

De destijds eindverantwoordelijke van de haven werd vrijgesproken. De rechter stelde dat er weliswaar vraagtekens kunnen worden geplaatst bij zijn doen en laten als CEO, maar voor oplichting is volgens het Hof geen overtuigend bewijs geleverd.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

magnifiercross linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram