donderdag 7 juli 2022 01:25
Kijk | Ontdek | Luister | mee op nu.cw
Door: NU.cw
|
20 juni 2022

Het Vierlandenoverleg tussen Nederland, Curaçao, Aruba en Sint Maarten is goed verlopen. Dat stelden de premiers en de staatssecretaris na afloop van de bijeenkomst op Aruba tijdens een persconferentie. Er is gesproken over drie scenario’s voor verandering. Wat de scenario’s inhouden is niet bekendgemaakt.

Volgens de Arubaanse premier Evelyn Wever-Croes draaide het overleg om samenwerking en het realiseren van veranderingen. De landen gaan gezamenlijk een scenario uitwerken en zullen dit in augustus presenteren. Staatssecretaris van Koninkrijksrelaties Alexandra van Huffelen stelt dat er verschillen zijn, maar ‘dat we samen één koninkrijk zijn’. “Onze inwoners moeten een zo mooi en goed mogelijk leven hebben. Het is belangrijk dat we elkaar in het echt hebben ontmoet om samen te werken aan één oplossing”, aldus Van Huffelen.

Tijdens het overleg is gesproken over de reactie op de Rijkswet COHO. De staatssecretaris benadrukt het belang van noodzakelijke hervormingen. Daar zal verder over gesproken worden in augustus. Verder stelt Van Huffelen dat ze de landen de ruimte wil geven om de 12,5 procent salariskorting af te bouwen, maar dat daar voorwaarden aan zijn gesteld. In de Rijksministerraad van aankomende vrijdag zal daar verder over worden gesproken. Premier Gilmar ‘Pik’ Pisas zegt tevreden te zijn met de besprekingen en vindt dat er duidelijk richting is gegeven.

Wever-Croes stelt dat er dit keer niet over het Landspakket is gesproken. “Daar zijn geen onduidelijkheden over en anders worden die besproken met de staatssecretaris”, aldus Wever-Croes. De Arubaanse premier heeft vandaag aangegeven niet aan de aanbevelingen van het Cft te kunnen voldoen. Volgens Van Huffelen lopen die gesprekken nog en zullen er pas daarna besluiten genomen worden in de Rijksministerraad.

One comment on “Vierlandenoverleg ondanks verschillen in het teken van samenwerking”

  1. Niet om het één of ander maar mevr Croes geeft toch wel aanmerkelijk betere antwoord dan het gebrabbel van pik P.
    Ben bang dat er toch een groot intelli verschil is tussen de landen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

magnifiercross linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram