vrijdag 23 februari 2024
Kijk | Ontdek | Luister | mee op nu.cw

Het aantal scholieren dat dit jaar geslaagd is voor de centrale examens, is minder dan vorig jaar. Dat blijkt uit de slagingspercentages van het eerste tijdvak die het ministerie van Onderwijs woensdag bekend heeft gemaakt. 

Bijna 2.000 scholieren kregen 9 juni hun examenuitslag. Op bijna elk niveau slaagde dit jaar minder scholieren dan vorig jaar. Alleen de havisten deden het dit jaar iets beter, daarvan slaagde 68 procent dit jaar en 65 procent in 2021. 70 procent van de vwo-scholieren wist dit jaar hun diploma binnen te slepen, vorig jaar was dit 74 procent. 

Op het vsbo verschillen de resultaten tussen de verschillende richtingen. 68 procent van de vsbo scholieren in de richting Theoretisch Kadergerichte Leerweg (TKL) slaagde dit jaar, wat maar één procent verschilt van vorig jaar. In de richting Praktisch Kadergerichte Leerweg (PKL) behaalde 67 procent hun diploma, een verschil van vier procent ten opzichte van 2021. Het verschil is het grootste bij vsbo Praktisch Basisgerichte Leerweg (PBL). Dit jaar slaagde 69 procent van de scholieren in deze richting, vorig jaar was dit 82 procent. 

De herkansingen zijn al begonnen en duren tot en met 24 juni. De uitslag van het tweede tijdvak vindt plaats op 1 juli. Na de herkansingen worden de slagingspercentages aangepast en gaan ze waarschijnlijk omhoog.