vrijdag 23 februari 2024
Kijk | Ontdek | Luister | mee op nu.cw

Een delegatie van de Tweede Kamer gaat in augustus naar Suriname. Dat meldt de Surinaamse krant Waterkant. Het bezoek van de Kamercommissie gebeurt in het kader van onderzoek naar het koloniaal verleden.

De relatie tussen Suriname en Nederland kwam onder druk te staan toen ex-legerleider Desi Bouterse de verkiezingen van 2010 won. In 2020 nam de huidige president Chan Santhoki het roer over. Bouterse werd in Suriname veroordeeld voor zijn aandeel in de Decembermoorden van 1982 en in Nederland schuldig bevonden aan drugssmokkel.

Met Santhoki als president is de relatie tussen de twee landen hersteld. Het eerste teken daarvan was het bezoek van de toenmalige minister van Buitenlandse Zaken Stef Blok in 2020. 

Het laatste bezoek van Nederlandse parlementariërs aan Suriname was dertien jaar geleden in 2009.