donderdag 7 juli 2022 00:37
Kijk | Ontdek | Luister | mee op nu.cw
Door: NU.cw
|
2 juni 2022

Het kort geding van Animal Rights Nederland  tegen Curaçao Dolphin Academy en Curaçao Public Aquarium is donderdag behandeld voor de rechter. De dierenwelzijnsorganisatie diende zondag, zoals NU.cw toen al meldde, een spoedprocedure in tegen het park vanwege het transport van vijf dolfijnen naar Saudi-Arabië. 

Tijdens de zitting stelde Animal Rights dat de lange reis een enorme impact zal hebben op de dolfijnen Serena, Machu, Mosa, Sami en Luna. Daarnaast zouden de tuimelaars in het Fakieh Aquarium in Jeddah worden tentoongesteld in een chloor bassin. Volgens de organisatie gaat het Dolphin Academy slechts om financieel gewin. “Het park ligt midden in de woestijn en zandstormen zijn aan de orde van de dag. Omdat het bassin slechts gedeeltelijk is bedekt, zullen de dolfijnen het woestijnzand inademen wat catastrofale gevolgen kan hebben”, aldus Animal Rights. Volgens advocaat Bertie Braam is er geen vergunning voor het transport voorgelegd tijdens de behandeling. 

In het pleidooi van de tegenpartij benadrukte advocaten Mirto Murray en Karan Doekhi dat het Curaçao Dolphin Academy en Curaçao Public Aquarium niet gaat om commercieel gewin. Animal Rights zou geen enkel bewijs hebben voor de eerder genoemde uitspraken en deze zouden ongefundeerd zijn. “De échte reden waarom voorgenomen is om de dolfijnen in kwestie aan het Fakieh Aquarium over te dragen is uit noodzaak geboren”, aldus Doekhi.

Het aantal dolfijnen is met twintig succesvolle broedseizoenen uitgebreid van zes naar meer dan twintig. “Nu kampt Sea Aquarium ermee dat hier een aantal dominante mannetjes tussen zitten. Uit ervaring blijkt dat deze jong volwassen, dominante mannetjes met elkaar in ‘gevecht’ zullen raken voor het leiderschap en dat kan verregaande gevolgen hebben”, zo stellen Dolphin Academy en Sea Aquarium. Daarnaast is het park financieel zwaar getroffen door de coronapandemie.

Verder is het papierwerk voor het transport volgens de advocaten volledig op orde. “De benodigde vergunningen zijn, in conform de lokale wetgeving en het CITES verdrag, verstrekt aan de eigenaar van de dolfijnen en de faciliteit in Jeddah”, zegt Doekhi. Wie de precieze eigenaar van de vijf dolfijnen is, wordt tijdens de zitting niet duidelijk ondanks aandringen van de rechter en Animal Rights.

De organisatie heeft de rechter gevraagd om Dolphin Academy te verbieden de dolfijnen naar Jeddah te vliegen, of naar welk ander land dan ook. Dolphin Academy en Sea Aquarium betreuren dat de Nederlandse organisatie niet direct contact heeft opgenomen voor overleg over de kwestie. De rechter doet 9 juni uitspraak.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

magnifiercross linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram