woensdag 7 juni 2023 16:42
Kijk | Ontdek | Luister | mee op nu.cw
Door: Rick Hart
|
1 juni 2022

De overheid geeft donderdagochtend een persconferentie over het orkaanseizoen van 2022. Premier Gilmar 'Pik' Pisas, directeur Risicobeheersing & Rampenbeleid Leysler Fer en hoofd van de Meteorologische Dienst (Meteo) Albert Martis spreken tijdens de persconferentie.

De persconferentie begint om 11.30 uur. De Nederlandse vertaling is live te volgen via dit Liveblog.

We vertalen van minuut tot minuut, dus ververs je browser regelmatig voor de laatste updates. Het laatste nieuws vind je bovenaan. Door de snelheid van vertalen, kunnen er (spel-)fouten in de tekst voorkomen. Onze excuses daarvoor.

 • [12:45] Tot zover de persconferentie. Dank voor je aandacht voor dit Liveblog.
 • [12:44] Pisas wil nog een voorbeeld geven van de uitdagingen. Afgelopen dinsdag werd hij aangesproken door het Rode Kruis dat ze al twee jaar om een gebouw vragen. Het gebouw is afgebrand en nog steeds niet vervangen. Hij sluit af en zegt dat we de natuur niet in de hand hebben. We moeten voorbereid zijn.
 • [12:40] Vragen in het Nederlands
 • [12:31] Het gemiddeld aantal orkanen is de afgelopen jaren redelijk stabiel gebleven, zegt Martis.
 • [12:26] Pisas zegt dat de brandweer veel ervaring heeft op het gebied van dit soort rampen. Er zullen fondsen beschikbaar moeten komen om de brandweer beter uitgerust te krijgen.
 • [12;20] De situatie van ons land is dat er een achterstand is in het oppakken van de staat van huizen. Mensen in huizen in slechte toestand zullen worden opgeroepen om te schuilen in huizen die beter bestand zijjn tegen een storm of orkaan. Mensen zullen dan ook geëvacueerd worden.
 • [12:16] Het aantal shelters blijft volgens Fer een probleem. Het is een vraag die ieder jaar terugkomt. Er zijn niet voldoende shelters. Om er genoeg te hebben zal er geinvesteerd moeten worden. Pisas zegt dat beleid maken voor crisissituaties het moeilijkste is wat er is. Er zijn grote uitdagingen wat betreft de shelters. Dit heeft alles te maken met de financiele situatie van het eiland. Er zal volgens Pisas een meerjarenplan ontwikkeld moeten worden.
 • [12:10] Martis legt uit dat de zeespiegel langzaam aan het stijgen is. Overstroming van de kust vormt één van de risico's. Ook op het eiland kan overstroming plaatsvinden door regenval.
 • [12:06] Martis zegt dat er wetten zijn waarin staat op wat voor een manier huizen gebouwd dienen te worden rekening houdens met een mogelijke orkaan. Verder vertelt hij dat ook de Meteo op social media zit en mensen op die manier goed weet te bereiken.
 • [12:01] De minister van VVRP is niet aanwezig aangezien dit onder de premier valt. Een vertegenwoordiger van openbare Werken legt de situatie van de rooien uit. Pisas vindt dat mensen ook hun eigen verantwoordelijkheid moeten nemen en hun afval niet in rooien moeten gooien.
 • [11:56] Vragenronde van de pers begint.
 • [11:55] Na orkaan Irma is de overheid erachter gekomen dat niet alles werkt zoals het zou moeten. Daar is vervolgens aan gewerkt. Er al een crisiscentrum komen op en voor Curacao. Er is intussen een risicoprofiel opgesteld.
 • [11:52] Benadrukt wordt dat een goede voorbereiding van de bevolking ook de hulpdiensten zal helpen. Volgens Fer is overstroming nog steeds een groot gevaar. Als je tuin goed schoon is, helpt dat met het wegstromen van water.
 • [11;50] Het is volgens Fer belangrijk dat de bevolking zich goed voorbereidt. Op www.kalamidad.cw is veel informatie te vinden en ook op de Facebookpagina Risicobeheersing Korsou staat veel actuele informatie.
 • [11:49] Lesley Fer vertelt dat oktober de Staten vorig jaar met een nieuwe rampenbestrijdingswet akkoord zijn gegaan. Daarin staat precies vermeld wat de taken van de verschillende diensten zijn en het rampenplan. Daarnaast is er uitzonderingswet, de 'noodwet', waar de minister president een beroep op kan doen als dat noodzakelijk is.
 • [11:46] tevens wordt een tropisch cycloon bulletin uitgegeven. In zo'n bulleting wordt een symbool in kleur weergegeven en met welke weer mensen rekening moeten houden en welke voorzorgsmaatregelen genomen dienen te worden.
 • [11;45] Bij een cycloon moet men rekening houden met een wilde zee, wind en regen. Martis legt uit dat er duidelijke boodschappen klaar zijn om naar de bevolking te communiceren als er een tropische cycloon naar ons eiland komt.
 • [11:42] Albert Martis zegt dat er verschillende mogelijke gevaren zijn bij de komst van een orkaan of tropische cycloon. De namen van de komende orkanen zijn al bekend en worden op de slide getoond. Alex, Bonnie, Colin, Danielle, Earl, Fiona en Gaston zijn de eerste namen die gebruikt zullen worden. De namen gaan op alfabetische volgorde.
 • [11:40] De rode kleur wordt 36 uur voor de komst van een orkaan gebruikt. Meer maatregelen zijn dan nodig. De lila kleur wordt 6 uur voor de komst van een orkaan gebruikt. Bij iedere kleur worden aanwijzingen gegeven. Nadat een orkaan is gepasseerd wordt de kleur groen gebruikt. Op www.kalamidad.cw kan meer info worden gevonden.
 • [11:37] De gele kleur geeft aan dat er 'iets' van verandere weersomstandigheden aan kunnen komen. De oranje kleur wordt 48 uur voor de komst van een orkaan gebruikt. Het is belangrijk dan niet in paniek te raken maar voorbereidingen te treffen.
 • [11:36] Pisas wijst op de realiteit van een ramp die zich kan voordoen op ons eiland. Aan de hand van een slide legt Pisas uit dat de meteo aan de hand van gekleurde boodschappen mensen op de hoogte stelt van actuele situaties. Er worden vijf verschillende kleuren gebruikt.
 • [11:34] Pisas zegt blij te zijn dat de rampenbestrijdingsorganisatie al volop bezig is met de voorbereidingen. Er zijn net heel veel maatregelen afgeschaald in verband met coronapandemie. De pandemie is nog niet weg. Net als voor deze pandemie moet je zelf maatregelen nemen tegen een mogelijke orkaan.
 • [11:32] Gilmar Pisas kondigt het orkaanseizoen aan. De ontwikkelingen van het weer worden vanaf nu op de voet gevolgd. Dinsdag heeft hij gezeten met verschillende overheidsdiensten aangaande het orkaanseizoen.
 • [11:27] De pers is in de perszaal.
 • We zijn in afwachting van de persconferentie.
-- Advertentie --
magnifiercross linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram