donderdag 7 juli 2022 00:19
Kijk | Ontdek | Luister | mee op nu.cw
Door: NU.cw
|
31 mei 2022

De noodwet wordt niet verlengd. Dat heeft premier Gilmar ‘Pik’ Pisas (MFK) bekendgemaakt tijdens de persconferentie dinsdag. Daarnaast betaalt de overheid vanaf 1 juni niet langer de kosten van een coronatest bij mensen met symptomen.

De noodwet geeft de regering wetten en regels om snel te kunnen handelen in geval van een noodtoestand. Met de noodwet kan justitie ook gaan handhaven en boetes uitdelen voor het overtreden van de coronamaatregelen. Volgens Pisas is de wet niet meer nodig nu de coronamaatregelen zo goed als zijn losgelaten. De noodwet komt per 5 juni te vervallen. Desondanks blijft het crisisteam de situatie monitoren.

Verder zal een afspraak bij een coronatestlocatie vanaf woensdag niet meer gratis zijn. De overheid stopt met het dekken van de kosten. Ook het team van het contactenonderzoek werkt dinsdag voor het laatst. “Mensen die in een risicogroep vallen of naar het ziekenhuis moeten, kunnen zich gewoon laten testen”, zegt epidemioloog Izzy Gerstenbluth. “Het testen valt niet meer onder het gezondheidsprogramma, maar het is niet zo dat er helemaal niet meer wordt getest.”

Het gemiddeld aantal mensen dat per dag werd besmet afgelopen week lag op 45. De overheid adviseert om na een positieve test vijf dagen in isolatie te gaan. De Arbodienst en SVB zijn ingelicht over dit advies.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

magnifiercross linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram