woensdag 6 juli 2022 22:59
Kijk | Ontdek | Luister | mee op nu.cw
Door: NU.cw
|
30 mei 2022

Animal Rights heeft zondag een spoed kort geding ingediend tegen Dolphin Academy vanwege het transport van dolfijnen naar Saudi-Arabië. Dat bevestigt advocaat Bertie Braam tegenover NU.cw. De dierenwelzijnsorganisatie heeft betrouwbare informatie verkregen dat vijf dolfijnen worden klaargemaakt voor een vliegreis naar het Fakieh Aquarium in Jeddah.

Volgens Animal Rights zijn de dolfijnen gescheiden van de groep en worden ze enkel gevoerd door de nieuwe trainers van Fakieh Aquarium die naar Curaçao zijn afgereisd. Het zou gaan om de dolfijnen Serena, Machu, Mosa, Sami en Luna. “Mogelijk zijn de dieren zondagavond al gevangen en ingeladen”, aldus Susan Hartland, directeur van Animal Rights Nederland, tegen NU.cw.

In het kort geding wordt vermeld dat de vliegtijd naar Saudi-Arabië 21 uur en 25 minuten bedraagt, waarbij de dolfijnen met handsproeiertjes en handdoeken worden natgehouden. Animal Rights zegt dat de lange reis een enorme impact zal hebben op de jonge dolfijnen. Daarnaast zouden de tuimelaars in Jeddah worden tentoongesteld in een chloor bassin.

De dierenwelzijnsorganisatie stelt dat het Dolphin Academy slechts gaat om financieel gewin. Het park in Saudi-Arabië zou grof geld hebben betaald voor de vijf dolfijnen. “Het park ligt midden in de woestijn en zandstormen zijn aan de orde van de dag. Omdat het bassin slechts gedeeltelijk is bedekt, zullen de dolfijnen het woestijnzand inademen wat catastrofale gevolgen kan hebben”, aldus Animal Rights. “Er zijn al heel wat dolfijnen in dit park overleden vanwege de erbarmelijke omstandigheden.”

Bij een spoedprocedure wordt de kantonrechter gevraagd om een snelle (voorlopige) beslissing. De organisatie heeft de rechter gevraagd om Dolphin Academy te verbieden de dolfijnen naar Jeddah te vliegen, of naar welk ander land dan ook. Daarnaast moeten de dolfijnen per direct terug geplaatst worden bij de andere dolfijnen in het Sea Aquarium. Indien de dolfijnen al naar Jeddah zijn vervoerd, wil Animal Rights dat de dolfijnen per direct worden teruggevlogen naar Curaçao.

Animal Rights benadrukt dat geen enkele dolfijn in gevangenschap hoort te leven. “Maar in Curaçao verblijven de dieren in ieder geval nog in relatief natuurlijke lagunes en mochten de dieren in het verleden af en toe in open zee zwemmen", zegt Hartland. "Dierenactivisten houden toegang tot de dieren met de mogelijkheid om ze in de toekomst verplaatst te krijgen naar een zeereservaat. In Saudi-Arabië is die mogelijkheid hoogstwaarschijnlijk verkeken.”

Dolphin Academy zegt in een reactie tegen NU.cw nog geen verzoekschrift te hebben ontvangen van de deurwaarder en daarom nog niet te willen reageren. De woordvoerder bevestigt wel dat alle dolfijnen nog in het Sea Aquarium verblijven. Ze herhaalt dat het park overweegt het aantal dolfijnen te reduceren.

9 comments on “Animal Rights start spoedprocedure tegen transport dolfijnen naar Saudi-Arabië”

  1. Deze dolfijnen mogen niet van Curacao verdwijnen. In een slecht onderhouden waterbassin in de woestijd belanden. Dolfinacedemy moet zich schamen.

  2. Ik ben er tegen. Naast zeer verbaasd te zijn dat Curaçao sea aquarium dolfin academie dit accepteerd!!!
    Inkrehibel

  3. Dolfijnenmogen niet in gevangenschap gehouden worden onder erbarmelijke omstandigheden zoals een chloorbassin en of vermaak voor verwende gasten.Laat ze in zee zwemmen,daar waar ze horen!

  4. Laat de dieren op Curaçao ! Daar hebben ze nog enigszins hun vrijheid ! Het mooiste is wanneer ze vrij gelaten worden !

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

magnifiercross linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram