vrijdag 31 maart 2023 03:15
Kijk | Ontdek | Luister | mee op nu.cw
Door: NU.cw
|
23 mei 2022

De politie eenheid Rotterdam doet in een deelfake-video een oproep aan de dader en getuigen van de moord op de 13-jarige Sedar Soares. Met behulp van moderne technieken is de jongen in de video tot leven gebracht.

Soares werd op 1 februari 2003 doodgeschoten toen hij met vrienden sneeuwballen gooide van het parkeerdek bij het metrostation Slinge in Rotterdam. Lang werd gedacht dat de jongen zou zijn doodgeschoten om het gooien van sneeuwballen naar een automobilist. Nu gaat het coldcaseteam uit van het scenario dat Soares het toevallige en volstrekt onschuldige slachtoffer is geworden van een ripdeal die zich zou hebben afgespeeld bij het metrostation. 

In de video is de zus van Soares aan het woord en zie je de 13-jarige jongen door een erehaag van zijn familie, vrienden, trainers en andere betrokkenen lopen. Het is voor zover bekend voor het eerst dat deepfake-technologie wordt ingezet voor een getuigenoproep.

Omdat de zaak al jaren oud is, kan het zo zijn dat informatie verder weg gezocht moet worden dan waar het is gebeurd”, aldus het coldcaseteam. Volgens het coldcaseteam zijn er sterke aanwijzingen dat binnen de Antilliaanse gemeenschap informatie bekend is over de zaak. De politie vraagt deze mensen nadrukkelijk om zich te melden. “Twijfel je daarover, ga dan ieder geval het gesprek aan hierover met de politie. Daarvoor zijn ook mogelijkheden op de Antillen.”

Rechtstreeks contact met het coldcaseteam Rotterdam kan door te bellen met de opsporingstiplijn, 0800-6070. Of mail naar coldcase@politie.nl

-- Advertentie --
magnifiercross linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram