woensdag 22 maart 2023 05:09
Kijk | Ontdek | Luister | mee op nu.cw
Door: NU.cw
|
20 mei 2022

De honden die gesteriliseerd of gecastreerd zijn bij het sterilisatieproject van Rescue Paws Curacao (RPC) en Feed Friends Foundation (FFF) krijgen een hartje in het oor getatoeëerd. Zo kan in de toekomst snel worden gezien of een hond al geholpen is of niet.

Het sterilisatieproject van de stichtingen is zondag van start gegaan. Samen met een team van dierenartsen, waaronder de Nederlandse dierenarts Piet Hellemans, worden er in totaal 400 honden gesteriliseerd of gecastreerd. De actie vindt plaats op de praktijk van dierenarts Sjoerd de Groot. Het project is bedoeld om de overpopulatie aan honden op het eiland terug te dringen.

Met name bij teefjes is het moeilijk te zien of ze gesteriliseerd zijn, omdat na verloop van tijd het litteken van de operatie vervaagd. “Bij honden van straat is het extra belangrijk”, stelt Mirjan Seppenwoolde, voorzitter van RPC, tegenover NU.cw. “Het komt wel eens voor dat een teefje gevangen is voor sterilisatie, maar al geholpen blijkt te zijn. Daar kom je dan pas achter als ze open op de operatietafel ligt.” 

Seppenwoolde benadrukt het belang van het chippen van je huisdier. Echter is er geen gezamenlijke database op Curaçao, waardoor niet elke chip wordt geregistreerd. Daarom bedachten de vrijwilligers een andere manier om de honden die gesteriliseerd of gecastreerd zijn snel te herkennen.

Tijdens de sterilisatieactie is het de afgelopen dagen twee keer voorgekomen dat een teefje al gesteriliseerd bleek te zijn. Ook werden er twee gecastreerde reuen gebracht. “Als een hond moeilijk benaderbaar is, kan het soms moeilijk zijn om te zien of ze al geholpen zijn”, legt Seppenwoolde uit. “De tattoo in het oor is snel te zien en te herkennen.”

Het sterilisatieproject duurt nog tot en met donderdag.

-- Advertentie --
magnifiercross linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram