woensdag 6 juli 2022 19:19
Kijk | Ontdek | Luister | mee op nu.cw
Door: Rick Hart
|
19 mei 2022

De overheid geeft donderdagochtend een persconferentie over de exportstrategie van Curaçao. Minister van Economische Ontwikkeling Ruisandro Cijntje (PNP), sectordirecteur Vanessa Torré en Anton Said, hoofd exportstratgie van het International Trade Centre spreken tijdens de persconferentie.

De persconferentie begint om 11.30 uur. De Nederlandse vertaling is live te volgen via dit Liveblog.

We vertalen van minuut tot minuut, dus ververs je browser regelmatig voor de laatste updates. Het laatste nieuws vind je bovenaan. Door de snelheid van vertalen, kunnen er (spel-)fouten in de tekst voorkomen. Onze excuses daarvoor.

 • [12:36] Tot zover de persconferentie. Dank voor je aandacht en graag tot een volgend Liveblog.
 • [12:35] De minister sluit af en zegt dat Curacao goed op weg is. We moeten in ons land blijven geloven en niet denken dat we klein zijn. Hij zegt dat we op zoek moeten naar een nieuwe economische pilaar. Hij dank iedereen voor het vertrouwen.
 • [12;26] Vragen van Nu.cw.
 • [12:25] Cijntje erkent de slechte economische situatie van Curacao. Alles wordt duurder, waaronder transport. Inmiddels zijn agencies vrijgesteld van het betalen van een fee aan de transporteur als hun container langer in de haven blijft. Mensen met een laag inkomen blijven verzekerd van de basismand. Hier zijn maximumprijzen voor produkten in deze basismand. Momenteel zijn er twee medewerkers van het ministerie in Guyana om een conferentie over Foodsecurity bij te wonen.
 • [12:19] Torré zegt dat het investeringsklimaat verbeterd moet worden. Er zitten verschillende mooie projecten in de pijplijn. Er zullen investeringen moeten worden gedaan om de export te verbeteren.
 • [12:17] Said zegt geen cijfers te hebben van hoeveel mensen willen investeren op Curaçao. Said zegt vorige week een meeting te hebben gehad met een bedrijf dat interesse heeft om naar Curacao te komen. Dit bedrijf zou 10.000 arbeidsplaatsen kunnen bieden. Het is een global company die er nu tegen opziet om naar Curacao te komen aangezien het op andere plekken makkelijker is om zich te vestigen. Curacao is een klein land en heeft dus niet 10.000-en investeerders nodig.
 • [12:12] Torré zegt dat de verandering van wetten van veel ministeries afhangt. Er worden assesments gedaan om te onderzoeken welke wetten aangepast moeten worden.
 • [12:06] Cijntje zegt dat het proces om wetgeving aan te passen al van start is gegaan. Er moeten nu adviezen van verschillende departementen gegeven worden. Ze kampen daar met onderbezetting. Daarnaast moet ook het Cft erbij betrokken. De eerste concepten van de wet zijn er al. Said zegt dat het duidelijker is wat er moet gebeuren om de economie van Curacao te stimuleren.
 • [12:04] Vragenronde van de pers begint.
 • [12:03] Cijntje bedankt Said voor zijn inspanningen. Verder zegt hij dat Curacao goed is in het schrijven van plannen, maar dat implementatie vaak te wensen over laat. De nieuwste plannen zullen nu ook echt geimplementeerd worden.
 • [12:02] Said zegt dat iedereen een beter Curacao wil. Laten we samen werken aan een Curacao waar ondernemen met succes verloopt.
 • [12:01] Volgens Said is er hard gewerkt aan de exportstrategie van Curacao. Er zijn volgens hem een aantal criteria. Een land moet volgens hem de wetgeving snel aanpassen. Goed werken instituties zijn ook van belang. Deze zullen versterkt moeten worden. Voorkomen moet worden dat ze met elkaar concureren. Red tape en bureaucratie moet verminderd worden. Said ziet vaak dat ondernemers overspoeld worden door regelgeving. Er moet een goed investeringsklimaat zijn. Onderwijs moet ervoor zorgen dat werknemers voldoende geschoold zijn, het niveau van onderwijs is hier van belang. De vraag is of er voldoende geschoolde mensen zijn op het juiste gebied. Tot slot is digitalisatie van de overheid van belang.
 • [11:54] Het is de bedoeling dat de komende twee jaren steun wordt ontvangen van de ITC.
 • [11:53] Ook dit jaar vindt de Exportweek plaats. Er wordt extra aandacht besteed aan het belang van export om onze economie te stimuleren. Deelnemers krijgen ook een inkijk in de ITC van de exportstrategie. Er worden verder workshops gehouden om meer export te creëeren met Colombia en de Dominicaanse Republiek.
 • [11:50] Op lange termijn wordt gewerkt aan het versterken van banden tussen sectoren die elkaar kunnen helpen, verder worden investeringen gestimuleerd en er moet gewerkt worden aan de competentie van mensen die in de betreffende sectoren werken.
 • [11:49] Vanessa Toré zegt dat de bedoeling is om de kwaliteit te verhogen en de 'ambiente' te verbeteren, wetgeving wordt aangepast, instituten moeten beter geequipeerd worden om bedrijven bij te staan en de overheid wil 'quick wins' realiseren.
 • [11:47] de overheid steunt de lokale ondernemers door faciliteiten aan te bieden, verder wordt er training gegeven en data beschikbaar gesteld.
 • [11:45] Ook het bezoek van Ajax valt hieronder aangezien dit deviezen binnenbrengt die weer uitgegeven worden. Met verschillende activiteiten 'verkoop' je als het waren bepaalde ervaringen.
 • [11:44] Er zijn volgens Cijntje zes sectoren benoemd die prioriteit hebben. Om te beginnen de technologie en ITservices. De modernisering van de wereld makt dit noodzakelijk. Verder onderwijs en maritieme en havenservices. Een andere prioriteit is Blue Bio Economy waar het om het water draait. Creatieve industrie en financiële services zijn de laatste 2 prioriteiten
 • [11:41] In 2019 is er begonnen met het ontwikkelen van een strategie voor export van produkten uit Curacao. Curacao wil lid worden van WTO. De schouders zijn eronder gezet om tot een plan te komen.
 • [11:37] Ruisandro Cijntje zegt dat hij een drukke week achter de rug heeft met een conferentie en het bezoek van Ajax.
 • [11:29] De pers wacht buiten de perszaal.
 • We zijn in afwachting van de persconferentie.

One comment on “Liveblog | Persconferentie over exportstrategie Curaçao, live vertaling in Nederlands”

 1. Hoop bla bla van Cijntje die gewoon geen enkel verstand van economy heeft.

  Maar y wie wel binnen dit circus!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

magnifiercross linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram