woensdag 6 juli 2022 18:37
Kijk | Ontdek | Luister | mee op nu.cw
Door: NU.cw
|
19 mei 2022

De Algemene Faculteit van de Universiteit van Curaçao Dr. Moises da Costa Gomez (UoC) organiseerde op vrijdag zes mei een geslaagd seminar over Nation Building en Nation Branding. Op vijf mei werden twee openbare inleidende lezingen gehouden over het thema slavernij als cultureel erfgoed door respectievelijk prof. dr. Gert Oostindie (KITLV) en prof. dr. Alex van Stipriaan (Erasmus Universiteit Rotterdam).

Oostindie presenteerde tijdens zijn lezing het thema slavernij vanuit een wereldhistorisch gezichtspunt. Van Stipriaan deed dat vanuit een lokale benadering. Zo heeft hij in zijn werk de historische rol van Rotterdammers in de slavenhandel beschreven, maar ook hun leven en daden op Curaçao. Mede om te illustreren Hoe Curaçao hetzelfde zou kunnen doen vanuit haar historische gezichtspunt. Beide heren wezen op de gevaren van het euro centralisme in de geschiedkunde, dat wil zeggen geschiedenis vanuit een uitsluitend Europees gezichtspunt.

Het seminar werd geopend door de decaan van de Algemene Faculteit, drs A. Fernandes met Mario Kleinmoedig (publicist en presentator) als moderator en experts van uiteenlopende disciplines en achtergronden namen deel.

De lokale sprekers hielden vervolgens een korte presentatie met toonaangevende conclusies. Historicus en antropoloog Dimitri Cloose ging in op het feit dat het Curacao nog vaak ontbreekt aan beleidsmiddelen om de natievorming voort te zetten en om het merk Curaçao en haar culturele erfgoed goed neer te kunnen zetten.

Verder kwam naar voren dat Papiamentu belangrijk is als verbindend element bij natievorming. Prof. dr.Ronald Severing ziet zelfs mogelijkheden om het Papiamentu in te zetten als extra verrijking bij de promotie van Curaçao in het buitenland. De jonge bachelor Richailine Elisa concludeerde dat alle informatie over pogingen betreffende natievorming en Nation Branding naar buiten toe ineffectief zal zijn, zolang de jeugd de informatie over het onderwerp "erfgoed" ouderwets en saai blijft vinden.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

magnifiercross linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram