woensdag 6 juli 2022 17:40
Kijk | Ontdek | Luister | mee op nu.cw
Door: Rick Hart
|
17 mei 2022

De conclusies in het onderzoeksrapport naar beschuldigingen van machtsmisbruik en pestgedrag door Europarlementariër Samira Rafaela kloppen niet. Dat zegt Richard Krabbendam, Head of Office van Rafaela tegen Nu.cw. De conclusies zouden voorbarig zijn en Krabbendam betreurt dat NRC hierover publiceert terwijl het rapport niet naar buiten had mogen komen.

De beschuldigingen hebben tot een verdere breuk geleid met haar partijgenoot Sophie in 't Veld. Beiden zitten voor D66 in het Europees Parlement. Drie voormalige medewerkers hebben hun beklag gedaan over Rafaela bij de integriteitscommissie van de partij, die hun klachten gegrond verklaarde. De Europarlementariër is het niet eens met de conclusies en dreigt volgens NRC uit de partij te stappen.

“Onzin”, zegt Krabbendam. “Samira zal de partij zeker niet verlaten. Het is geen geheim dat de samenwerking tussen Samira en Sophie stroef verloopt”, aldus de Head of Office. Krabbendam bevestigt dat Ton de Bruijn en hij in het begin hebben geprobeerd de twee soepel te laten samenwerken. “Dat is niet gelukt, maar voor het werk is dat niet erg want beiden hebben andere commissies waar ze zich hard maken voor belangrijke onderwerpen. Samira zit op vrouwenrechten waar ze mooie successen boekt. Ook heeft ze de OCT (overzeese gebiedsdelen) onder haar hoede. Dag en nacht strijdt ze voor haar natuurlijk achterban”, zegt Krabbendam.

Hij kan verder weinig inhoudelijk kwijt over het proces met de commissie. “Er is gelekt uit een rapport waarover wij heel veel vinden.” De conclusies zouden voorbarig zijn en Krabbendam betreurt de grote woorden die gebruikt zijn. “We nemen dat hoog op.”

De Head of Office besluit te zeggen dat Rafaela inderdaad met voorkeursstemmen in het Europees Parlement is gekomen. “Dat kwam vooral door de enorme steun van de eilanden en vooral jonge kiezers die haar als een rolmodel zien. De kwalijke beschuldigingen zijn dan ook zeer aangrijpend en pijnlijk voor Samira.”

Lees ook de blog van onderzoeksjournalist Chris Aalberts: Is er iets mis met Samira Rafaela of met D66.

Beeld: Christian Creutz, Europees Parlement

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

magnifiercross linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram