donderdag 8 juni 2023 07:51
Kijk | Ontdek | Luister | mee op nu.cw
Door: NU.cw
|
13 mei 2022

De Sea Turtle Conservation Curaçao heeft woensdag drie zeeschildpadden gered die vastzaten in het sargassumwier. De dieren komen regelmatig in de problemen door het drijvende wier voor de kust.

Sargassum is een bruine alg die zich vormt tot drijvende zeewiermatten. Zodra sargassum naar de kust drijft, hoopt het zich op om vervolgens te zinken en te rotten. Het rottende wier kan een scherpe geur veroorzaken.

“Schildpadden moeten af en toe naar boven komen om te ademen. Een dikke laag sargassum kan dit verhinderen, waardoor ze kunnen stikken”, stelt Gerard Meerkerk van de Sea Turtle Conservation tegenover NU.cw. “Als een schildpad zich door de plak heen kan worstelen, is de kans groot dat deze niet meer terug kan en verdroogt in de felle zon.”

Vrijwilligers van de Sea Turtle Conservation monitoren de boka’s aan de Noordkant regelmatig, omdat daar veel schildpadden zwemmen en de situatie al enige tijd alarmerend is. Het gaat dan om de Bartolbaai, Playa Grandi, Boka Patrick, San Pedro en Boka Ascencion. “Maar ook de Sint Jorisbaai is aardig volgestroomd met het wier”, aldus Meerkerk. 

In totaal heeft de organisatie de afgelopen tijd vijf zeeschildpadden uit het sargassumwier gehaald. Volgens Meerkerk zou er geleerd moeten worden van de ervaringen van de afgelopen jaren en moet er gekeken worden naar een oplossing. “Wachten tot de volgende sargassuminvasie is geen optie. De gezondheid van mens en dier staat op het spel.”

-- Advertentie --
magnifiercross linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram