Door: NU.cw
|
13 mei 2022

Het water rondom de BES-eilanden zal de komende jaren waarschijnlijk sneller stijgen dan de wereldgemiddelde zeespiegel. Dat blijkt uit een nieuw KNMI-rapport. De zeespiegel steeg de afgelopen 25 jaar met negen centimeter.

De snelheid van de stijging over de laatste drie decennia was 3,4 millimeter per jaar en zal naar verwachting verder toenemen. En dat is slecht nieuws voor Bonaire, Saba en Sint Eustatius, stelt het KNMI.

Metingen laten zien dat de zeespiegelstijging in Caribisch Nederland in het verleden vergelijkbaar was met het wereldgemiddelde. De zeepspiegel kan regionaal sterk variëren doordat de grote ijskappen van Groenland en Antarctica via de zwaartekracht een sterkte aantrekkingskracht op het water in de oceaan uitoefenen. De BES-eilanden liggen echter zo ver weg van beide ijskappen dat dit weinig invloed heeft op de zeespiegel.

Het KNMI verwacht dat de zeespiegel bij de eilanden ook in de toekomst sneller zal stijgen dan de wereldgemiddelde zeespiegel. “Alleen een substantiële verandering in oceaanstromen kan dit veranderen”, concludeert het meteorologische instituut. “Een hogere gemiddelde zeespiegel zal regelmatiger tot extreme weersomstandigheden leiden.”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram