Door: NU.cw
3 mei 2022

Omroep MAX heeft woensdag een uitzending over over Antilliaanse oorlogshelden. In de nieuwe serie ‘Vergeten Helden’ duikt presentator Jörgen Tjon in het leven van een aantal ‘heldhaftige strijders uit de Nederlandse koloniën’. 

In de serie vertelt Tjon de verhalen van mannen en vrouwen die zich met gevaar voor eigen leven tijdens de Tweede Wereldoorlog aansloten bij het verzet. De ‘vergeten helden’ sloten zich onder andere aan bij de Nederlandse verzetsstrijders, hielpen de Joden onder te duiken of saboteerden de nazi’s. 

In de derde en laatste aflevering gaat Tjon op zoek naar de verhalen van de Antilliaanse Boy Ecury, Luìs de Lannoy en Tirzo Sprockel. Vanuit Tilburg en Oisterwijk probeerden zij de Duitse overheersers te saboteren en brachten zij met gevaar voor eigen leven geallieerde piloten in veiligheid. In de uitzending reist Tjon onder andere naar de locaties waar de acties zich afspeelden, spreekt hij met de nabestaanden en hij gaat in gesprek met historicus Esther Captain. 

In de eerste aflevering belichtte Tjon het leven van Surinaamse oorlogshelden, in de tweede aflevering richtte hij zich op Nederlands Indië. De derde aflevering zal woensdag te zien zijn bij omroep MAX op NPO 2. 

-- Advertentie --

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram