Door: NU.cw
26 april 2022

Het Tropenmuseum gaat een digitaal monument ontwikkelen voor meer dan 200.000 tot slaaf gemaakte mensen in de koloniale periode. Het monument is een eerbetoon aan de slaafgemaakte mensen in Suriname, Curaçao en Indonesië.

Het Digitaal Namenmonument maakt de gegevens van honderdduizenden tot slaafgemaakte mensen zichtbaar. Niet alleen hun namen worden getoond, maar juist ook hun onderlinge relaties, aangevuld met persoonlijke verhalen.

Het museum in Amsterdam probeert een bij uitstek koloniale bron, waarin mensen als bezittingen stonden genoteerd, op een nieuwe manier te  lezen en onzichtbare geschiedenis een gezicht te geven. Tijdens de opening bevat het monument bijna 200.000 namen. Nieuw onderzoek kan worden toegevoegd zodat het namendocument steeds verder groeit.

Het monument bestaat uit twee delen: een grote projectie en touchscreens. De projectie staat vol met persoonsnamen. Via de touchscreen kan op een naam geklikt worden, waarna meer informatie over die persoon verschijnt. Een projectie laat zien met wie van de namen in het monument deze persoon relaties had, zoals een ouder en kind.

Het Digitaal Namenmonument is te zien in de tentoonstelling Onze Koloniale Erfenis. Dit is de nieuwe vaste tentoonstelling van het Tropenmuseum die op 23 juni opent.

-- Advertentie --

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram