woensdag 5 oktober 2022 00:56
Kijk | Ontdek | Luister | mee op nu.cw
Door: NU.cw
|
20 april 2022

Curaçao herdenkt woensdag de Aprilmoorden. Precies tachtig jaar geleden werden vijftien Chinese zeelieden van Shell vermoord op Curaçao door bewakers van de olietankers.

De locatie op Suffisant is klaargemaakt voor de herdenking door gedetineerden van de Sentro di Detenshon i Korekshon Kòrsou (SDKK). Er zullen verschillende sprekers aan het woord zijn, waaronder de Vertegenwoordiger van Nederland Erwin Arkenbout en verschillende ministers.

De Chinese arbeiders werkten voor de Curaçaosche Scheepvaart Maatschappij, een eerder bedrijf van Shell. Op 24 februari 1942 gingen ruim 400 werknemers in staking. Zij vonden dat ze niet goed beschermd werden tegen het levensgevaarlijke werk. Er was namelijk veel oorlogsgeweld op zee. Ook werd er weinig uitbetaald.

Na een staking van ruim twee maanden, werden op twintig april vijftien Chinezen gedood door de Curaçaose overheid. Door de Stichting Eerherstel Oorlogsslachtoffers Curaçao wordt twintig april nu jaarlijks herdacht.

De herdenking vindt plaats om 16:00 uur op de Kolonelsweg in Suffisant.

-- Advertentie --
magnifiercross linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram