vrijdag 23 februari 2024
Kijk | Ontdek | Luister | mee op nu.cw

Nederlandse militairen gaan voor het eerst in twaalf jaar weer trainen in de jungle van Suriname. Zo’n 120 militairen van de Luchtmobiele Brigade en het Korps Mariniers volgen in mei en juni de Jungle Warfare (Instructors) Course. Zo’n 130 militairen bieden ondersteuning tijdens de training.

Nederland en Suriname maakten vorig jaar nieuwe afspraken op defensiegebied. Dit zorgde voor een hernieuwde militaire samenwerking tussen beide landen. Tot 2010 oefenden Nederlandse militairen regelmatig in het oerwoud van Suriname. 

In de laatste twaalf jaar werden de trainingen in de wildernis van Frans Guyana en Belize uitgevoerd, maar Defensieminister Krishna Mathoera (VHP) kwam recentelijk met het voorstel om de jungletraining weer gezamenlijk in Suriname te organiseren.

De Nederlandse militairen maken bij de training gebruik van de Surinaamse expertise. In de jungle leren zij op te treden in extreme omstandigheden. “Oefenen in de jungle is genadeloos: hitte, extreem hoge luchtvochtigheid, levensgevaarlijke planten en dieren. Tel daarbij op de dichte begroeiing die het zicht ontneemt en verplaatsingen en navigeren bijna onmogelijk maken”, aldus Defensie. 

Tijdens hun tijd in Suriname voeren de Nederlandse militairen ook enkele bouwprojecten uit rondom het oefengebied, waaronder het plaatsen van een brug. De eerste militairen vertrekken komend weekend uit Nederland voor de voorbereidingen in Suriname, de rest volgt in mei. Het materieel dat gebruikt wordt bij de oefening wordt over zee vervoerd.