woensdag 21 februari 2024
Kijk | Ontdek | Luister | mee op nu.cw

De veroordeling van de voormalige minister van Financiën George Jamaloodin (MFK) tot dertig jaar cel voor het uitlokken van de moord op politicus Helmin Wiels kan in stand blijven. Dat concludeert advocaat-generaal Paridaens in haar advies aan de Hoge Raad.

Jamaloodin werd in de zaak Maximus schuldig bevonden aan het uitlokken van de liquidatie op Wiels. De politicus werd op 5 mei 2013 doodgeschoten op het strand bij Marie Pompoen. Volgens het Hof is bewezen dat Jamaloodin de opdracht tot moord heeft gegeven en heeft gefinancierd. Daarnaast werd hij veroordeeld wegens valsheid in geschrifte.

De oud-politicus was in beroep gegaan bij de Hoge Raad tegen de veroordeling door het Hof van Justitie.  Advocaat-Generaal Parideans schrijft in haar advies dat er geen redenen zijn aangetroffen die tot vernietiging van de uitspraak zouden leiden. “Deze conclusie strekt tot verwerping van het beroep”, sluit Parideans het advies af. In de meeste gevallen sluit de uitspraak van de Hoge Raad aan bij het advies van de advocaat-generaal. De definitieve uitspraak volgt op zeven juni.