vrijdag 2 juni 2023 14:56
Kijk | Ontdek | Luister | mee op nu.cw
Door: NU.cw
|
8 april 2022

De Hogeschool Rotterdam (HR) wil associate degrees (AD) opleidingen aanbieden op de Caribische eilanden. Dat meldt Profielen, het nieuwsplatform van HR. Een AD-opleiding is een tweejarige HBO studie.

Welke opleidingen worden aangeboden en of docenten van de HR een rol gaan spelen op de eilanden, moet nog worden uitgewerkt. “Het zou ook kunnen gaan om het leveren van de licenties en de inhoud van de opleidingen, en dat het onderwijs bijvoorbeeld wordt verzorgd door een van de drie universiteiten in het Caribisch gebied”, aldus collegevoorzitter Ron Bormans.

Jongeren die naar Nederland komen om te studeren ervaren vaak obstakels, zoals het afsluiten van een ziektekostenverzekering en het krijgen van een BSN. Ook zijn er cultuur-en taalverschillen waardoor het onderwijs niet altijd goed aansluit. Meer onderwijs in het Caribisch gebied zou de overstap makkelijker kunnen maken.

“Onze hogeschool, sterk in AD-onderwijs, zou in het Caribisch gebied wellicht een aantal AD-opleidingen kunnen gaan aanbieden’, aldus Bormans. “Het vergroot de kans dat de eilanden goed gekwalificeerde jonge mensen houden én zorgt ervoor dat jonge mensen net op wat latere leeftijd al dan niet besluiten naar Nederland te komen, waardoor die afweging wellicht net wat bewuster plaatsvindt.”

Volgens de collegevoorzitter is het belangrijk dat jongeren zich welkom voelen om in Nederland te komen studeren, maar dat de keuze wel bewust gemaakt moet worden.

Beeld: Hogeschool Rotterdam
-- Advertentie --
magnifiercross linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram