dinsdag 6 juni 2023 00:18
Kijk | Ontdek | Luister | mee op nu.cw
Door: NU.cw
|
4 april 2022

De commissie voor Koninkrijksrelaties van de Tweede Kamer neemt woensdag een besluit over het uitstel dat de Staten van Curaçao, Aruba en Sint Maarten hebben aangevraagd. Dat meldt een woordvoerder van de commissie tegenover NU.cw. De eilanden willen meer tijd voor een reactie op de rijkswet en de oprichting van Caribisch Orgaan voor Hervorming en Ontwikkeling (COHO).

De Kamer heeft een brief ontvangen van de CAS-eilanden waarin formeel om uitstel wordt gevraagd voor het inbrengen van het verslag inzake het voorstel van de Rijkswet. Daarnaast heeft Aruba eveneens uitstel gevraagd voor de rijkswet voor het financieel toezicht op het eiland. De Staten van alle vier de landen mogen een schriftelijk verslag indienen waarin zij vragen over het wetsvoorstel kunnen stellen aan de staatssecretaris van Koninkrijksrelaties Alexandra van Huffelen (D66).

De Rijksdienst Caribisch Nederland meldde in februari dat Aruba, Curaçao, Sint Maarten en Nederland een overeenstemming hebben bereikt over het indienen van het voorstel van de Rijkswet. De eilanden vroegen eerder al aandacht voor een aantal punten van zorg met betrekking tot de uitvoerbaarheid van de wet binnen de constitutionele rechtsorde, waaronder het waarborgen van beleidsruimte en autonomie van de regeringen.

De aanvraag voor het uitstel staat voor woensdag op de agenda van de commissie.

-- Advertentie --
magnifiercross linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram