Door: NU.cw
1 april 2022

De inflatie in 2022 is hoger dan aanvankelijk verwacht. Dat meldt Richard Doornbosch, president van de Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten (CBCS). Als gevolg van stijgende internationale grondstofprijzen en knelpunten in de toeleveringsketen heeft de Centrale Bank de prognoses bijgesteld.

In tegenstelling tot de vooruitzichten van december 2021, waarin een daling van de inflatie in de gehele monetaire unie werd geschat, wordt nu juist een verdere stijging van de inflatie in 2022 verwacht. Voor Curaçao wordt de inflatie opwaarts bijgesteld met 1,5 procent tot 4,9 procent, terwijl voor Sint Maarten een blijvend hoge inflatie van 4,1 procent wordt verwacht.

“De hogere inflatie zal het beschikbare inkomen drukken en bijgevolg het koopgedrag in beide landen beïnvloeden”, aldus Doornbosch. De president waarschuwt dat de internationale ontwikkelingen leiden tot een groter inflatierisico.

Ook zou een hogere inflatie het beschikbare inkomen in de Verenigde Staten en Nederland kunnen aantasten en daarmee de verwachte toename van het aantal toeristen negatief kunnen beïnvloeden. “Een sterke daling van de euro ten opzichte van de dollar in verband met de oorlog tussen Oekraïne en Rusland zou Curaçao en Sint Maarten duurder maken voor Europese toeristen”, legt Doornbosch uit.

-- Advertentie --

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram