woensdag 6 juli 2022 01:15
Kijk | Ontdek | Luister | mee op nu.cw
Door: NU.cw
|
28 maart 2022

De forse stijging van de brandstofprijzen in april zal de restaurantsector zwaar beïnvloeden. De Curaçao Restaurant Association (CRA) verwacht dat haar leden deze prijsstijgingen moeilijk kunnen verwerken. Restaurants op Curaçao worden al als duur ervaren. Het doorberekenen van de hogere tarieven kan een negatief effect hebben op de klandizie.

De afgelopen tijd zijn de gas-, elektriciteit-, benzine- en dieselprijzen bijna verdrievoudigd en niet alleen voor de consument. Daarnaast stijgen de inkoopkosten steeds harder door tekort aan grondstoffen. Tevens is er personeel tekort en moeten ondernemers hogere salarissen hanteren om personeel aan te trekken. Dit allemaal terwijl de meeste horecaondernemers kampen met grote cashflowproblemen, er weinig geld is om te investeren en er onvoldoende omzet is om betalingsachterstanden van zowel leveranciers als belastingen die tijdens de pandemie zijn opgelopen, in te lopen, aldus de CRA in een persbericht.

Ook voor de consument geldt dat het leven over de hele breedte duurder wordt. Boodschappen in de supermarkt zijn in 2 jaar tijd bijna veertien procent gestegen, terwijl de gemiddelde kosten voor levensonderhoud met 3,8 procent omhoog zijn gegaan ten opzichte van vorig jaar. Aardappels, groente en fruit zijn fors in prijs omhoog gegaan, bijna dertig procent ten opzichte van 2019. Maar ook vetten en oliën werden duurder, bijna twintig procent in een jaar tijd en vlees en vis met ruim tien procent in een jaar.

Ook voor de toerist zal Curaçao steeds duurder worden. Daarnaast hebben KLM en TUI reeds aangekondigd dat ticketprijzen duurder zullen worden, wat zeker invloed zal hebben op ons toerisme uit Europa, zegt CRA.

De CRA meent dat de regering nu snel actie moet ondernemen om deze prijsstijgingen te absorberen, al is het tijdelijk. "Er kan gekeken worden naar verlaging van accijnzen, uitschakelen van een schakel van OB, en verlaging van invoerrechten. Hierdoor behoud je de huidige koopkracht, welke al laag is, en kan de bevolking zich nog het minimale permitteren. De sector kan dan de huidige prijsstijging tegen gaan."

Inflatieverwachtingen

De verstoringen in de internationale handel en de oorlog in Oekraïne veroorzaken de oplopende energie-, voedsel- en grondstoffenprijzen. De bijdrage van energieprijzen aan de stijging van het algehele prijspeil zal de aankomende periode dus hoger zijn dan eerder gedacht en pas verder in de toekomst de nul naderen. "Oekraïne en Rusland zijn belangrijke exporteurs van verschillende landbouwproducten en we rekenen op hogere prijzen voor oliezaden en graan. Dat gaan bijvoorbeeld bakkers en margarine- en sauzenproducenten op korte termijn merken in hun winst en verliesrekening. Daarnaast is Oekraïne een belangrijke producent van voermais en Rusland van ammoniak en andere basiscomponenten van kunstmest. Een prijsstijging van deze inputkosten voor de akkerbouw en dierlijke veeteelt kan op termijn leiden tot meer prijsstijgingen verderop in de keten."

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

magnifiercross linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram