zondag 25 februari 2024
Kijk | Ontdek | Luister | mee op nu.cw

De coronaleningen van Nederland aan Aruba, Curaçao en Sint Maarten worden verlengd. Ook blijven ze renteloos, zo heeft de Rijksministerraad vrijdag besloten. Dat meldt het ministerie van Koninkrijksrelaties.

Tijdens de pandemie schoot Nederland de eilanden te hulp. Zo kregen de eilanden onder andere medische zorg, maar gaf Nederland ook noodsteun op financieel gebied. Er werd 915,5 miljoen florin uitgeleend aan Aruba, 911 miljoen gulden aan Curaçao en 292,4 miljoen gulden aan Sint Maarten, aldus de ministerraad. 

Volgens het ministerie waren de renteloze leningen nodig zodat de landen tijdens de pandemie hun rekeningen konden blijven betalen. Ook werden de leningen gebruikt om werknemers te blijven betalen toen het toerisme wegviel vanwege corona, om faillissementen en werkloosheid te voorkomen. 

Deze liquiditeitsleningen lopen tot tien april 2022. Volgens de ministerraad is de financiële economische situatie op de eilanden nog niet voldoende hersteld. Zij denken dat het aflossen van de leningen nog niet mogelijk is, daarom is besloten om de renteloze leningen met achttien maanden te verlengen. Het is de bedoeling dat die tijd gebruikt wordt om lange termijn afspraken te maken over de aflossing.

In de Rijksministerraad is daarnaast besproken dat voor het tweede kwartaal geen liquiditeitssteun nodig is bij de landen.