vrijdag 12 augustus 2022 20:07
Kijk | Ontdek | Luister | mee op nu.cw
Door: NU.cw
|
23 maart 2022

De twee vestigingen van The New Radiator zijn gisteren gecontroleerd. De actie vond plaats onder de vlag van het Actiecentrum Ondermijning Curaçao (AOC). Dit is een samenwerkingsverband tussen organisaties die zich bezighouden met de aanpak van ondermijnende criminaliteit. Het AOC wil namelijk criminaliteit in de autobranche bestrijden.

De actiedag was niet alleen gericht op toezicht en controle. De bedrijven werden ook voorgelicht over de voorwaarden waaraan ze moeten voldoen. Dat meldt het Openbaar Ministerie (OM) in een persbericht.

Het AOC heeft de autobranche in het vizier. Dat heeft te maken met de kwetsbaarheid van deze sector. Criminelen kunnen de aankoop van auto’s gebruiken om geld wit te wassen. Maar er zijn ook andere vormen van criminaliteit, zoals illegale autohandel, autodiefstal, heling van gestolen auto's en het omkatten van chassisnummers.

Het AOC zal de komende periode meer autobedrijven bezoeken. Die controles zullen ook gericht zijn op het vergroten van bewustzijn rondom de gevaren en risico's die ontstaan als met criminelen in zee wordt gegaan. Daarbij zal ook informatie worden verstrekt over het herkennen van signalen van illegale handelingen, zoals contante betalingen of een opvallend jonge klant die de auto op naam wil zetten op naam van een (buitenlands) bedrijf.

Ondermijning is volgens het OM een lastig onderwerp. Je ziet het vaak niet, maar het is er wel. Daar moeten burgers en bedrijven bewust van worden gemaakt om te voorkomen dat -bewust of onbewust- wordt meegewerkt aan criminele praktijken. Hiervoor werkt het OM nauw samen met het ministerie van Economische Ontwikkeling (MEO), de Stichting Belasting Accountants Bureau (SBAB), de douane, het ministerie van Sociale Ontwikkeling Arbeids- en Welzijn (SOAW), de Sociale Verzekeringsbank (SVB), de Financial Intelligence Unit Curaçao (FIU) en het Korps Politie Curaçao (KPC).

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

magnifiercross linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram