vrijdag 1 december 2023
Kijk | Ontdek | Luister | mee op nu.cw

Suriname waarschuwt de bevolking dat het coronavirus in het land nog niet weg is en dat mensen nog steeds voorzichtig moeten zijn. Al helemaal nu het land steeds meer open gaat en het phagwafeest er weer aankomt. Dat meldt de Surinaamse krant de Ware Tijd.  

Het phagwafeest, ook wel het ‘festival van de kleuren’ genoemd, zal in maart weer plaatsvinden. Op de nationale feestdag komen duizenden mensen samen en wordt iedereen bedolven onder het kleurpoeder. Een kleurrijk en vrolijk feest, maar volgens Mukesh Simbhoedatpanday, voorzitter van de Vereniging van Medici in Suriname (VMS) ook een risico voor het land. 

“Met het phagwafeest in het vooruitzicht, is juist het in acht nemen van de Mohanaregels en alertheid geboden om een eventuele zesde coronagolf geen kans te geven. Geniet wel van het feest, maar wees waakzaam, want corona is nog niet weg, maar wordt slechts in toom gehouden”, benadrukt Simbhoedatpanday tegenover de Ware Tijd.

Steeds minder inwoners van Suriname laten zich vaccineren. Er zijn volgens Javier Asin van het Nationaal Coördinatieteam Covid-19-vaccinatie (NCT) genoeg vaccins beschikbaar, maar niet genoeg animo om te vaccineren. Suriname heeft nog 220.860 doses van PfizerBioTech en 21.380 doses Sinopharm. “Gemiddeld worden er tweehonderd doses per week verstrekt, daarvan is de helft boostervaccin. In januari zaten we nog op vijftienhonderd vaccins per week”, aldus Asin.